49300
12:20 6.022018

Персонал Ужгородської поліклініки відстоюватиме свій заклад

Життя 5112

Нещодавно ми писали про ситуацію з реорганізацією Ужгородської міської поліклініки, тобто її фактичне приєднання до Ужгородської центральної міської клінічної лікарні. Ця тема отримала продовження, адже свій коментар погодилася надати головний лікар поліклініки Віра Качанова.

^9358E6AEE13E3593F6E19386A5B43134CCE618B1B828F48999^pimgpsh_fullsize_distr

«Реформа не має на увазі ніякого об’єднання, вона проходитиме з урахуванням вже існуючих закладів. Ми повинні зайти в реформу та запровадити зміни згідно з наказами Міністерства охорони здоров’я. Ніякі інші питання наразі порушуватися не мають. Крім того, запропоноване реформування потребуватиме коштів з місцевого бюджету. Це ліцензії, акредитація, повністю все слід буде змінювати. А для чого тоді це потрібно?» – каже Віра Качанова.

На сьогодні проходить реформування лише первинної ланки, і визначені терміни має лише вона. На друге півріччя 2018 року реформа має ввійти в активну фазу, тобто державне фінансування буде припинене. Наразі вторинна ланка, до якої належить поліклініка, не є в реформі. Ніякого директивного документа про реформування нема, ніяких термінів не визначено, лише оголошено, що вона розпочнеться у 2020 році. Тому держава повністю фінансує вторинну ланку, зарплати працівників та програми.

Варто додати, що ця поліклініка єдина в Ужгороді. До прикладу, у Львові працюють п’ять таких медичних закладів. У нас на 100-тисячне місто діє лише одна поліклініка, яка повністю виконує свою функцію. Тут усі жителі можуть отримувати амбулаторну допомогу. Заклад є найдешевшим, адже не потребує ліжок, харчування, обігріву стаціонару. Людина звертається, за 2–3 дні отримує діагноз і має можливість як продовжити, так і завершити лікування.

^9E32894AE9F805A3569A7C81821A02C67FC716213C48B9A433^pimgpsh_fullsize_distr

«Поліклініка може виконувати функцію надання амбулаторної допомоги в повному обсязі. Ця ланка має перспективу в контексті реформи та чималий потенціал, і ми готові перепрофілюватися в комунальне неприбуткове підприємство, як цього вимагає Міністерство охорони здоров’я», – зазначає головний лікар.

Так, за 2017 рік міська влада значно розширила матеріально-технічну базу поліклініки. Закупили новий фіброгастроскоп, флюорограф, обладнання для лабораторії та фізіотерапевтичного відділення.

Цікаво, що поліклініка вже була об’єднана з лікарнею 10 років тому, і заклади роз’єднали для покращення надання медичної допомоги.

«Ми повністю готові до реформи. У випадку, якщо поліклініку ліквідують, усе це буде зруйновано, і що нас чекатиме далі, невідомо. Я вважаю, що на сьогодні медиків потрібно залишити в спокої, до того часу, поки держава не визначить напрями реформи. Разом з тим у проекті рішення зазначено скорочення 17 працівників, а яка для цього підстава? Якщо наразі в них є повністю державне фінансування. Колектив нашого медичного закладу готовий відстоювати свою роботу», – наголошує Віра Качанова.

Пані Віра розповідає, що після всіх інформаційних хвиль до них на збори трудового колективу завітав міський голова Богдан Андріїв. Він запевнив працівників поліклініки, що ця справа не матиме ніякої дії та руху – все залишиться, як є.

А ми й надалі спостерігатимемо за розвитком ситуації і, звісно, ж повідомимо про це наших читачів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини