157690
18:03 11.012024

Закарпатські прикордонники пояснили деталі у змінах щодо прикордонного режиму

Життя 12526

Згідно зі змінами до прикордонного режиму, затвердженими нещодавно Кабміном, для перебування у прикордонній смузі завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону тепер необхідно мати дозвіл органу ДПСУ, який виконує завдання на відповідній ділянці. Про це нині під час брифінгу в Закарпатській ОВА розповів заступник начальника штабу Чопського прикордонного загону Віктор Кованюк.

Він пояснив, що відповідно до законодавства, населені пункти та місця масового відпочинку людей не входять в прикордонну смугу.

– Якщо людина слідуватиме з-за меж прикордонної смуги (ред. не прикордонного району, а смуги) до населеного пункту, то фактично їй не потрібно отримувати цей дозвіл. Але, якщо вона захоче залишити межі цього населеного пункту, сходити до лісу або ще щось, то такий дозвіл необхідно мати. До прикладу, у місті Чоп у людини такий дозвіл ніхто перевіряти не буде, але якщо ця особа буде рухатися за межі Чопу до Соломонова, її можуть зупинити прикордонники та перевірити відповідний дозвіл. Для місцевих мешканців такі дозволи будуть надаватися безстроково, – зазначив Віктор Кованюк.

За його словами, отримання дозволу також не стосується людей, які рухаються до державного кордону з метою перетину або від держкордону.

– Це також не стосується водіїв, які здійснюють дальні перевезення. І це не стосується людей, чия поїздка починається і закінчується за межами прикордонної смуги, тобто фактично вони використовують дорогу або залізницю для того, щоб проїхати до своїх місць призначення без зупинок, не виходячи з автомобіля. Це не також стосується правоохоронців та інших осіб, які визначені в урядовій постанові. Коли це повноцінно запрацює, прикордонники будуть перевіряти наявність такого дозволу у людей, які перебуватимуть у прикордонній смузі, – пояснили працівники Чопського прикордонного загону.

Отримання такого дозволу відбувається відповідно до закону “Про звернення громадян”.

– Люди можуть звернутися як поштовим зв’язком, так і особисто, електронним зв’язком до органу охорони державного кордону. Тобто це прикордонні загони, в смузі місцевості якого вони планують перебувати. Потрібно надати паспортні дані –  це стосується і фізичних і юридичних осіб. За дітей до 18 років таке звернення можуть подати батьки або законні представники. Юридичні особи мають надати документи, які підтверджують їхню діяльність, копію документів для чого їм перебувати прикордонній смузі: для виконання різного роду робіт, – зазначив Олександр Шевчук, заступник начальника відділу організації прикордонної служби.

Після надання необхідних документів, протягом 10 діб прикордонний загін має їх вивчити, і вже потім повідомити заявнику щодо надання або відмови в наданні такого дозволу. Щоправда, він може не надаватися або бути скасованим, якщо, наприклад, людина або юридична особа подають завідомо неправдиві дані. Наприклад, якщо іноземці мають заборону на в’їзд в Україну або ж порушують умови перебування на території України та інші визначені умови відмови, які прописані в українському законодавстві.

7 грудня уряд ухвалив зміни до постанови “Про прикордонний режим”, які регулюють підстави перебування в прикордонних смугах. 

Зміни передбачають спеціальний прикордонний режим та заборону вільного вʼїзду, перебування, проживання, пересування людей і провадження робіт, не повʼязаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок, які надано в постійне користування військовим частинам ДПСУ для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік та комунікацій. Рішення також визначає порядок видачі дозволів на вʼїзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск до прикордонної смуги. Згідно з постановою “Про прикордонний режим”, режим діє на смузі завширшки 5 кілометрів від лінії держкордону.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини