152446
11:07 19.092023

З початку року на Закарпатті усиновили 41 дитину

Життя 29122

17 вересня в День християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії в Україні відзначають і День усиновлення. Це свято батьків і дітей, працівників служб у справах дітей та всіх причетних до цієї справи.

Нині на обліку Служби у справах дітей Закарпатської ОВА перебуває 2080 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Усиновленню підлягає 491 дитина. 1441 дитина перебуває під опікою, 615 – усиновлені, зокрема 41 дитина від початку цього року.

– У зв’язку з війною в краї значно зросла кількість статусних дітей – сиріт та позбавлених батьківського піклування. Якщо раніше тих, хто підлягав усиновленню, було близько 30%, то зараз 23%. Відсоток ніби зменшився, але кількість дітей, наприклад, ще 10 років тому була 730–740. Зараз 491. 374 дитини влаштовані до різних сімейних форм виховання. Йдеться про 43 дитячі будинки сімейного типу, 53 прийомні та 2 патронатні сім’ї. Також у регіон перемістилися 8 ДБСТ і 9 прийомних сімей з інших територій України, – розповідає начальниця Служби в справах дітей Закарпатської ОВА Світлана Якімеліна. – Так само цього року фіксуємо збільшення кількості дітей, яких ми беремо на облік. Зокрема за 8 місяців узяли 79 дітей, які можуть бути всиновлені, і за весь минулий рік це були 82 дитини. Якщо говорити про вік дітей, які можуть бути всиновлені, то, звісно, чим він менший, тим більше шансів потрапити в сім’ю. На Закарпатті 82% усиновлених – це малята до п’яти років.

За словами Петра Добромільського – заступника голови Закарпатської ОДА, на Закарпатті діють фінансові програми підтримки дитячих будинків сімейного типу, прийомних та патронатних сімей. Також у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської за проєктом «Адреса дитинства» в області зводять два будинки для ДБСТ. Ще 4 помешкання для таких сімей будують у співфінансуванні з міжнародними донорами.

З початком війни кандидатів на різні форми сімейного виховання в області значно побільшало. Не є перепоною навіть різні діагнози хворих дітей.

Варто зазначити, що одинокі особи, чоловік чи жінка, мають повне право всиновити дитину. З початку воєнних дій заборонено всиновлення дітей іноземними громадянами.

З 1 липня 2023 року до законодавства були внесені зміни, згідно з якими діти, що перебувають за межами України, тобто евакуйовані, мають право бути всиновленими, але громадянами, котрі проживають в Україні.

– Зміни, прийняті у воєнний час, передбачають і те, що громадяни, які перемістилися в наш край, теж мають право всиновлювати дітей, але повинні зібрати повний пакет документів, – зазначила Світлана Якімеліна. – На території Закарпаття наразі знаходяться заклади з інших областей, що були сюди евакуйовані. Ці діти також мають право бути всиновленими. Місія Закарпатської служби у справах дітей – це те, що ми супроводжуємо громадян при встановленні контакту з дитиною, рішення суду відбувається на території області, і всі процедурні питання наші служби виконують. Варто також зазначити, що при всиновленні дитини громадяни отримують грошову компенсацію в розмірі, як при народженні дитини. Окрім того, один з подружжя отримує 56 календарних днів відпустки для адаптації дітей у сім’ї. Усиновлення дитини – це також підстава для перетину кордону та відстрочки від мобілізації.

Зараз в області кількість охочих всиновити дитину зросла удвічі в порівнянні з минулим роком. Сьогодні у реєстрі усиновлювачів є 92 кандидати, серед них як закарпатці, так і вимушені переселенці.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах