161891
16:14 24.042024

На Закарпатті стартував Всесвітній тиждень імунізації

Життя 1584

За ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу в останній тиждень квітня відзначається Всесвітній тиждень імунізації, який має на меті привернути увагу до колективних дій, необхідних для захисту людей від інфекційних хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцинації. 

Закарпаття приєднується до Всесвітнього тижня імунізації. Проведення планових щеплень вкрай важливе для епідемічного благополуччя регіону, котрий прийняв безліч переселенців. Про це нині під час брифінгу розповіли в Закарпатській ОВА.

– Щодо календарного щеплення в Україні, то воно здійснюється проти 10-ти небезпечних інфекційних захворювань: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції типу В, – зауважила Ольга Чемет, заступниця директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА. – Колективний імунітет вважається стійким, коли вакциновано близько 90% населення. На Закарпатті, на жаль, цього показника не досягнуто. Найбільший показник щеплених дітей – 85% (діти річного віку, які вакциновані від дифтерії, правця, кашлюка). Що стосується дорослого населення, то відсоток щеплення від дифтерії та правця дуже низький – не більше 20%. Тому ми ще раз наголошуємо на важливості вакцинації, особливо під час війни. Вимушено переміщені особи незалежно від того, чи мають сімейного лікаря, також можуть отримати щеплення. 

Закарпаття не досягає показника вакцинації у 95%  по жодній з інфекцій. На цьому наголосила Галина Сітник, генеральна директорка ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». 

– У цьому році в нашій області зареєстровано 860 випадків інфекційних захворювань не враховуючи грип, ГРВІ, COVID-19. Це на 13% більше, ніж у першому кварталі минулого року. Якщо ми говоримо про вакцинокеровані інфекції, то у нас в області виявлено 14 випадків кашлюку, 24 випадки епідпаротиту. Нас дуже хвилюють ці цифри, оскільки знаємо наскільки важкими бувають наслідки цих захворювань. З початку року у нас були зареєстровані два випадки підозри захворювання на кір. Вся медична спільнота була дуже насторожена. Одразу зреагували лікарі, лабораторно ці випадки не підтверджені. Тому закликаємо батьків привести на вакцинацію своїх дітей і не боятися зробити кілька щеплень одразу. Важливо проводити планові щеплення згідно з Календарем чи індивідуальним графіком, який складає лікар, – зауважила Галина Сітник.

Директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк зазначив, що у 2023-2024 роках не було необхідної кількості вакцинованих дітей, які б забезпечили колективний імунітет. Як наслідок, останні роки зростає кількість вакцинокерованих інфекцій.

– Останнім часом в Україні зареєстровано 1006 дітей хворих на кашлюк. Таке зростання захворюваності відбувається внаслідок  значної кількості нещеплених дітей. Кашлюк – це бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт із важкими нападами кашлю.  У немовлят він може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. У 25% хворих розвивається запалення легенів. Один вихід, щоб діти не хворіли на це захворювання – вакцинація. Друге захворювання, яке стрімко розвивається – епідпаротит (свинка). За перший квартал виявлено 24 випадки цього небезпечного захворювання. Важким ускладненням епідемічного паротиту є атрофія підшлункової залози та яєчок, у хлопчиків – безпліддя в майбутньому. Тому варто задуматися про вакцинацію, – наголосив Михайло Поляк.

Лікарі наголошують: вакцини безпечні та ефективні, окремі препарати комплексні, тобто дозволяють захиститися одразу від кількох захворювань. 

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах