157685
17:52 11.012024

На Закарпатті підбили підсумки цифровізації за 2023 рік

Життя 11869

Закарпаття залишається серед лідерів у напрямку цифровізації в Україні. 

За словами Олександра Пацкана – заступника голови Закарпатської ОВА,  йдеться про понад 20 унікальних ініціатив, які втілили в області від початку активного впровадження цифрової трансформації, тобто майже протягом трьох років. За цей рік вдалося реалізувати близько 10-ти напрямків.

«Наш регіон активно розвивається, і попри війну вдається створювати корисні сервіси та приймати ефективні цифрові рішення. Звичайно, з моменту повномасштабного вторгнення максимум зусиль ми спрямували на розробку зручних цифрових послуг для наших захисників, внутрішніх переселенців і вразливих краян», – зазначив Олександр Пацкан. 

За його словами, за цей рік вдалося реалізувати вебпортал Допомога Закарпаття, на якому доступні онлайн-послуги для мешканців області та вимушених переселенців, також в окремому розділі зібрані корисні сервіси для військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей; електронний сервіс «Собака для ветерана», котрий обласна військова адміністрація запровадила разом з Кінологічним центром ГУНП в Закарпатській області та благодійним фондом «Yarema foundation»; проєкт «Підвищення стійкості громад», який втілюють спільно з UNDP Ukraine / ПРООН в Україні; електронний сервіс Закарпатський обласний центр підготовки населення до національного спротиву.

Щодо питання відкритих даних, яке було серед пріоритетів на 2023 рік, то за словами Василя Гомоная, начальника управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Закарпатської ОВА, вдалося провести ряд навчань з різними аудиторіями. 

– Серед них – для працівників Закарпатської ОВА, пізніше були також були навчання для представників територіальних громад, райдержадміністрацій тощо. Відкриті дані – це дані, якими може скористуватися будь-хто, використовувати та поширювати інформацію. Серед таких даних наш вебпортал carpathia.gov.ua, який дасть можливість поширити дані на загальнодержавний портал тощо, – розповів Василь Гомонай. 

Станом на зараз на Закарпатті активно відкриваються паспортні станції, розширюють мережу Дія центрів, у минулому році також велася активна співпраця з міжнародними організаціями, посилення кібербезпеки.

Що стосується розбудови мережі ЦНАП, то у 2023 році було відкрито 13 таких центрів на Закарпатті. Наразі із 64 громад у 58-ми вже діють ЦНАПи, а в 2024 році планують завершити цей процес у всіх громадах.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Всі новини