161962
13:51 26.042024

У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови

Життя 1121

24–26 квітня на Закарпатті проводиться 58-й Тиждень угорської рідної мови, який організувало Товариство зберігачів рідної мови (Угорщина). Цикл заходів під гаслом «Збережи нас, мила-мила рідна мово!» проходить за співпраці Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства та Закарпатської філії Товариства зберігачів рідної мови. Першою локацією стало село Велика Добронь, після нього естафету приймуть Мукачево й Берегово.

Відкриття Тижня угорської мови на Закарпатті відбулося на базі Великодоброньського ліцею. Присутніх привітала директорка навчального закладу Берта Катона-Миронова, яка наголосила, що такі заходи слугують важливій справі – збереженню рідної мови.

– Немає нічого важливішого за це в сучасному світі, особливо, в цьому заплутаному світі, коли всіляко намагаються перешкодити, відкинути розвиток нашої мови та ідентичності. Наші предки зробили велику справу, вони залишили нам прекрасну мову, і наше завдання – передати її молодому поколінню, котре має зберегти її та передати наступним поколінням.

Керівниця Товариства зберігачів рідної мови Жужанна Ковач, у свою чергу, зазначила, що після Верховини в Словаччині та Воєводина в Сербії 58-й Тиждень рідної мови проводиться на Закарпатті й це важливо для організаторів.

– У перші десятиліття Тиждень угорської мови ми влаштовували лише в Угорщині, заходи відбувалися в бібліотеках, будинках культури. Тепер Товариство зберігачів рідної мови, якому виповнюється 35 років, уже не лише приймає в Угорщині педагогів та учнів заради цієї справи, але й виходить за кордони країни, аби підтримувати закордонні угорські громади в збереженні рідної мови. Зараз ми на Закарпатті, де дуже важливо допомогти в справі зміцнення духу, прихильності до рідної мови в угорців, які тут живуть.

Жужанна Ковач зачитала вітання голови Товариства зберігачів рідної мови Юдіти Югас, котра порівняла тих, хто дбає про мову, з камінням, за допомогою якого зводиться великий собор. «Ті з нас, хто працює на справу рідної мови на робочому місці чи в сім’ї, поодинці навряд чи можуть досягти значного прогресу, але, об’єднавшись, ми маємо можливість ставати й залишатися зберігачами та захисниками. […] Ми шанобливо схиляємо голови перед тими, хто будучи меншістю в зруйнованій війною країні, повинні щодня боротися за свою батьківщину, за ідентичність, за своє збереження».

Відтак Ілдико Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, депутатка обласної ради, виступаючи перед присутніми, наголосила, що завжди потрібно шукати можливість.

– Завжди треба помічати, звідки віє лагідний вітерець, а сьогоднішнє свято – саме такий лагідний вітерець. Адже Товариство зберігачів рідної мови принесло сюди вольовий вітерець, який, торкнувшись нас, сподіваюся, дасть нам сили берегти її, нашу рідну мову, плекати її, зробити щось заради неї, – зазначила Ілдико Орос. Вона також порушила тему важливості збереження палоцького діалекту, місцевого народного вбрання, танцю.

– Нинішня подія є мотивуючою для Закарпаття, адже сюди завітали дуже знані спікери, які виступлять на трьох локаціях: у Великій Доброні, Мукачеві, Берегові – і додадуть місцевим мешканцям трохи сил, щоб триматися рідної мови. Ми живемо в часи, коли це важко, але це наше коріння, і якщо його підрізати, не буде за що вчепитися. Ті, хто тут залишився, хочуть жити, реалізовуватися та процвітати, пригорнувшись до рідної землі. Цей Тиждень дає нам можливість, силу та натхнення для цього, – сказала Ілдико Орос, а відтак подякувала гостям, які думають про цю справу та намагаються допомогти педагогам, котрі багато роблять на Закарпатті для збереження угорської рідної мови.

Після вітальних промов виступили вихованці великодоброньських навчальних закладів та мистецьких шкіл. Дітей підготували вчителька угорської мови Валерія Ускаї, хореограф Іштван Торма та директорка ліцею Берта Катона-Миронова.

Відтак протягом дня перед учасниками заходу виступили спікери. Дикторка радіо, лауреатка Премії ім. Казінці, вчителька-словесник Медіа-академії Аннамарія Турок представила презентацію на тему «Вияв особистості в мовленні». Кандидатка філологічних наук Магдалина Дєрке розповіла про особливості закарпатської угорської мови. Учитель Великодоброньського ліцею Шандор Варга виступив з презентацією на тему «Долі, намальовані світлом. Відбиток подій ХХ століття на особистих фотографіях».

Після обіду гості під час прогулянки ознайомилися із селом Велика Добронь.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах