154223
18:52 23.102023

В Ужгороді відзначили 67-му річницю Угорської революції 1956 року

Життя 23885

Трагічні події осені 1956 року в Угорщині залишили незабутній слід не тільки в угорській, а й європейській історії ХХ століття. Вони назавжди увійшли до пам’яті мільйонів угорців…

23 жовтня виповнилося 67 років з того часу, коли мирна акція протесту в Будапешті переросла в збройне повстання. Народні виступи, які були покликані скинути комуністів та повернути країні незалежність від впливу Радянського Союзу, завершилися поразкою повстанців. Утім революція поклала початок краху прорадянських тоталітарно-комуністичних режимів у Центрально-Східній Європі, який успішно завершили народно-демократичні революції кінця 80-х років минулого століття.

Аби згадати події тих часів і схилити голову перед героями, які віддали власне життя за свободу свого народу, в обласному центрі Закарпаття провели урочистості до 67-річчя революції в Угорщині.

Захід організували Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді та Консульство Угорщини в Берегові, Товариство угорської культури Закарпаття. Усі разом прийняли рішення мовчки віддати шану героям революції.

В урочистостях узяли участь: Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї, голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай,  заступник голови ТУКЗ-КМКС, депутат Закарпатської обласної ради Йосип Борто, представники управління національностей та релігій Закарпатської ОВА, угорських громадських організацій та дипломатичних місій, культурних товариств, студенти.

Без гучних промов присутн поклали вінки й квіти до пам’ятного знака на вулиці Ракоці та до меморіальної дошки на Довженка. 

Відтак помолилися за всіх невинно вбитих, які віддали своє життя за свободу.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах