161954
10:34 26.042024

На Закарпатті збирають перші білі гриби

Життя 1491

На календарі 26 квітня 2024 року, а закарпатці вже збирають білі гриби та підосичники, чому дивуються навіть старожили та бувалі грибарі. Цього року весна наступила рано, було тепло, сонячно, дощило, а це для грибів сприятливі погодні умови. Правда, останній тиждень досить холодно.

21 квітня світлиною із чотирма білими поділилася Віта Цогла із села Малий Раковець, що на Іршавщині. Я народилася і виросла у цьому селі, отож по зовнішньому вигляду білячків зрозуміла, що вони росли в урочищі Купілиць у змішаному лісі.

Малий Раковець – гірське село. Лісові трофеї можна знайти у всі пори року. Так, взимку ростуть гливи. Навесні грибний сезон відкривають слив’янки. Вони ростуть у садах селян, пахнуть сливою. Дуже смачні і ніжні. Перші білі знаходять у перших числах травня, зазвичай, 5-8 травня. Їх називають юряники. Вони з’являються у період свята Юря, яке східна церква відзначає шостого числа.

Іван Тупиця із села Онок, що на Виноградівщині, – завзятий грибар із досвідом. Це теплий край, тут все розпускається, достигає раніше на декілька тижнів, як в інших районах області. Іван проживає в кінці села, біля лісу. Перший підосичник знайшов 23 квітня, а перші білячки – наступного дня.

– Для мене ці знахідки були дивиною, бо перші білі знаходив у травні. І що цікаво, гриби тверді, не червиві, ароматні, – розповів мені Іван.

На Перечинщині теж з’явилися перші підосичники.

25 квітня запитала пані Марію з Вільшинок, чи є вже білі у їхньому лісі. Вона торгує молочкою біля хімічного факультету в Ужгороді. Зауважу, що у цьому селі ростуть гриби навіть тоді, коли ніде на Закарпатті їх не можна знайти навіть вдень із свічкою.

– Поки ще нема, – посміхаючись розводить руками. – Ходила і я, і онуки, але не знайшли. Треба тепло. У Фейсбуці бачила, що на Іршавщині вже з’явилися. Такі парадні, як намальовані.

Додам ще таке. Пані Вікторія з Перечина проживає із сім’єю в Чехії вісім років. Вона розповіла, що тиждень тому в лісах цієї країни з’явилися гриби, які зазвичай ростуть влітку та восени, чим були всі здивовані, бо раніше такого не було.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото зі сторінок грибарів

Віти Цогли та Івана Тупиці соціальної мережі Фейсбук

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах