157766
13:39 15.012024

Нельсон та Женев’єва. Як називали закарпатці дітей у 2023 році

Життя 12218

Якщо на початку війни українці активно називали хлопчиків Байрактарами, а дівчат Джавелінами, після перемоги гурту «KALUSH» на «Євробаченні» неймовірно популярними іменами стали Стефан та Стефанія, то торік уже пристрасті більш-менш вгамувалися і громадськість знову повернулася до звичних імен.

Для Закарпаття екстравагантні імена рідкістю не були ніколи. Але все ж більшість краян воліють не вдаватись до екзотики і називають дітей відносно традиційними для нашого регіону іменами, серед яких багато не тільки українських, але й угорських, чеських, словацьких, німецьких та румунських. Утім в останні роки доволі розповсюдженими в нас стають і американські, й італійські, і французькі, і навіть турецькі чи арабські імена. Тож як закарпатці називали своїх малюків у 2023 році? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Біблійні персонажі у сучасній інтерпретації: Марк, Матвій, Дарія та Марія

Закарпатці з давніх-давен полюбляють давати своїм наступникам імена, які зустрічаються у Біблії. Також дехто не проти назвати сина чи доньку на честь великомучеників чи мироносиць, особливо якщо малюк народився у день їхнього вшанування. Тож і не дивно, що в нас імена євангелістів та святого сімейства (Йосип і Марія) завжди на піку популярності.

За інформацією Міністерства юстиції України серед хлопчиків найбільш поширеними іменами, які записували у свідоцтвах про народження на території нашої області були: Андрій, Богдан, Василь, Віктор, Віталій, Матвій, Максим, Марк, Олександр, Роман, Юрій. Серед дівчат: Ангеліна, Анна, Аделіна, Аліса, Вікторія, Валерія, Дарія, Євгенія, Злата, Ірина, Любов, Марія, Марта, Софія.

Наголошується, що ці імена зазвичай були популярними на Закарпатті завжди і краяни вважають їх уже в певній мірі історичними.

Тим не менше, дехто переконаний, що син чи донька заслуговують на особливе ім’я і не хоче, аби коли дитина піде до школи, у класі було декілька учнів із таким самим іменем. Такі батьки обирають для своїх нащадків рідковживані імена, часто навіть якщо вони сирійські, іспанські, голландські чи навіть англійські.

Отже, торік серед незвичних імен популярними на Закарпатті були чоловічі: Авенір, Алан, Дарій, Діонізій, Лев, Леон, Нельсон, Ноел, Хасан і жіночі: Аміна, Женев’єва, Касія, Лея, Ліла, Міріен, Мадіна, Наомі, Рут.

Ужгород

У обласному центрі протягом 2023 року народилося 1100 немовлят. Народжували їх здебільшого ужгородки та мешканки Ужгородського району. Це – менше, ніж у позаминулому році, утім, як кажуть статисти – не суттєво. На демографічні показники вплинула і війна (жінки бояться народжувати), і те, що все частіше мешканки нашого краю виїжджають за кордон.

«Популярними залишаються старі імена, які завжди були в нас у тренді. Серед дівчат – Вікторія, Софія, Соломія, Емілія. Серед хлопців – Віктор, Олександр, – наголосила головна спеціалістка відділу ДРАЦС у місті Ужгород Мар’яна Бондар. – Цікаво, що торік у нас Стефаній уже не було, пік популярності цього імені минув, хоча позаторік діток так називали».

Також, за даними Ужгородського відділу ДРАЦСу, ужгородки давали синам та донькам й досить незвичні імена. Наприклад, Ельдар, Теодор, Марсель, Еней, Лука – серед хлопчиків. Еліза, Мадонна, Мавіна, Інеса, – серед дівчат».

Мукачево

Протягом минулого року в Мукачеві народилося майже 2 тисячі дітей.

Як розповіли в Мукачівському відділі ДРАЦСу, найчастіше мукачівці називали малюків протягом 2023 року відомими і поширеними іменами. Наприклад, серед дівчат було багато Емілій, Софій та Соломій, а серед хлопців – Матвіїв, Іванів, Олександрів, Михайлів та Назарів.

Обирали мешканці міста над Латорицею для синів та доньок і зовсім не притаманні для нашого регіону і доволі рідкісні імена. Наприклад, дівчат називали: Тея, Агата, Меган, Лорабель, Кірієна,Сара, Альвіана, а хлопців – Марсель, Дамір, Антоній, Дем’ян, Лука, Олесь.

Хуст

Як повідомили у Хустській центральній лікарні імені Остапа Віцинського, протягом 2023 року у медичному закладі з’явилося на світ 626 немовлят. Серед них: 310 хлопчиків і 316 дівчат. Були і три двійні. За даними ДРАЦСу, усього на території громади народилося 743 дитини.

Що ж стосується імен, то тут також популярними залишаються добре відомі і традиційні, які часто батьки дають наступникам на честь пращурів – батьків, дідусів та бабусь, а також з нагоди релігійних свят.

За інформацією начальниці відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Хустському районі, у Хусті найчастіше хлопчиків називають Олександрами, Максимами, Василями, дівчат – Аннами, Вікторіями, Софіями.

«Звісно, є в нас і рідкісні імена. Утім якщо для мешканців інших регіонів України звучать дивно угорські імена Еліна, Тімея, Віолета, Іветта, Іштван, або Андрея (а такі імена малечі також давали торік), то в нас вони сприймаються, як місцеві і подиву ні у кого не викликають. А щодо справді рідкісних, то можу назвати такі: Хасан, Богларко, Кевін, Анімаїса, Ламір, Аліз, Ясміна, а також Кемаль, Аполінарія, Емелі, Злата, Ріяна, Домінік, Емма, Олівія, Ізабелла, Клаудія, Махмут, Мустафа, Анастасія-Джесіка, Теодор, Хасан, Ясміна, Тіна. У той же час популярними залишаються українські імена або просто вже традиційні для України: Натан, Артем, Єва, Давид, Марк, Матрин, Дем’ян, Тимофій, Єва, Емілія, Меланія, Уляна», – зізналася «Карпатському об’єктиву» очільниця відділу Оксана Росоха.

Незвичне ім’я – це дар чи кара?

Психологиня Анастасія Кравченко з Ужгорода вважає, що як би батьки не назвали сина чи доньку, передусім людина має полюбити себе та своє ім’я. Тільки таким чином можна почуватися повністю комфортно та діяти невимушено.

«Так уже повелося, що ім’я – це те, що дають нам батьки, не питаючи нас самих. Утім завжди кажу, що ім’я – це не вирок. Ми живемо не в Середньовіччі! За законом, підліток уже з 14 років за згодою батьків, а з 16 – самостійно може змінити ім’я. А зараз – іще й по батькові. Тому якщо вже зовсім не влаштовує те, як людину називають, не проблема змінити запис у ДРАЦСі і обрати для себе ім’я, яке подобається. На жаль, дійсно, буває, що діти дражнять однолітків за незвичні імена, перекручуючи їх. Таке було й раніше, таке трапляється й у наші дні. Утім подібні випадки є вкрай поодинокими і якщо школярі хочуть дійсно комусь влаштувати булінг, можуть знайти сотні інших причин», – зазначає фахівчиня.

За її словами, ім’я справді в певній мірі впливає на людину та її поведінку.

«Маю на увазі не якусь там магію чи нумерологію, а сприйняття себе, тобто, суто психологічні аспекти. Якщо нам ім’я не подобається, ми починаємо комплексувати, при знайомстві соромитися говорити, як нас звати. Навпаки ж, якщо ймення до душі, пишаємося і гордо представляємося. Це підвищує нашу самооцінку. Утім я б не радила все ж батькам давати дитині дуже дивне ім’я. Не потрібно самовизначатися за рахунок власного малюка. Від імені абсолютно не залежить, наскільки вродливою буде дівчинка, чи яким багатим стане юнак. У той же час ім’я – це ідентифікація людини і вона з ним повинна почуватися затишно, або ще, як кажуть, воно має їй личити. Про це, зокрема, ще у 1961році говорив один із засновників психології особистості Гордон Олпорт. Такої ж думки і я. Тож дорослим варто це мати на увазі», – наголошує Анастасія Кравченко.

Отже, як би закарпатці не називали дітей, головне, аби малеча почувалася у безпеці, була щасливою та сприймала своє ім’я не як кару, а як один із дарів.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах