24010
21:20 20.012017

Стипендія – прерогатива для найуспішніших студентів?

Життя 6830

studentyjpg-710x434

1 січня 2017 року набуло чинності багато владних ініціатив, які принесли зміни в життя пересічних українців. Нововведення впливатимуть як на все суспільство, так і на окремі категорії громадян у нашій державі. Однією із таких ініціатив є нова система нарахування стипендій українським студентам. На думку урядовців та народних депутатів, це змінить погляд на саме поняття «стипендія», адже тепер за неї треба буде поборотися, бо її матимуть тільки найуспішніші та найактивніші у навчанні, творчості, громадському житті, спорті. Звичайно, такий підхід має своїх прихильників і противників.

«Карпатський об’єктив» спробував розібратися в цьому питанні. Для початку ми поцікавилися думкою керівництва провідного вишу нашого краю – Ужгородського національного університету. Ігор Король, проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ, люб’язно погодився відповісти на запитання про нову систему нарахування стипендій.

Зокрема Ігор Іванович зазначив, що ще 28 січня 2016 року були прийняті дві Постанови КМУ № 1047 «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах» та № 1050 «Деякі питання стипендіального забезпечення». І з 1 січня 2017 року обидва урядові документи набули чинності. Так, уже в цьому семестрі стипендії призначатимуть за новою системою.

Якщо раніше студент отримував стипендію з середнім балом 4 та вище, то тепер ситуація зміниться, адже стипендії будуть двох типів – академічна та соціальна. Передбачена й підвищена академічна стипендія для тих, хто вчиться на природничо-математичних педагогічних та інженерних спеціальностях. Ці студенти отримуватимуть мінімальну стипендію 1400 грн, а всі інші – 1100 грн. Крім того, будуть ще академічні стипендії Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та іменні.

Соціальні ж стипендії призначені для соціально незахищених верств населення: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників бойових дій та їхніх дітей, внутрішньо переміщених осіб, дітей, потерпілих в АТО й під час масових акцій громадського протесту.

Якщо студент претендує на дві стипендії, то отримає більшу з них. Розмір мінімальної стипендії підвищується з 825 до 1100 грн, але якщо студент має визначні успіхи в навчанні, її розмір збільшується на 45,5% і становить 1600 грн. Якщо стипендія – 1400 грн, то це відповідно 2037 грн.

З лютого цього року стипендію призначатимуть згідно з рейтингом, до якого включаються всі студенти денної форми навчання, але отримуватимуть її тільки ті, хто вчиться на держзамовленні та знаходиться у верхній частині рейтингу. Він складатиметься окремо по кожному факультету, спеціальності та курсу. Між собою конкуруватимуть тільки ті студенти, які навчаються разом на одному курсі.

Ще один важливий момент – соціальні стипендії будуть виплачуватися незалежно від рейтингу. Згідно з постановою, для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вони становитимуть 2 тис. грн, для решти – 750 грн.

Важливо зазначити, що стипендію отримуватимуть тільки 40–45% бюджетників, ті, хто потрапляпить у «верхню частину списку». Тобто решта її взагалі не матиме. Це, на думку пана Ігоря, заохочуватиме молодих людей до навчання, вони будуть зацікавлені в тому, щоб отримувати максимальну стипендію. Якщо раніше студент міг прорахувати – п’ятіркою перекрити трійку на екзамені й увесь наступний семестр бути спокійним та одержувати стипендію, то тепер ситуація докорінно змінилася.

Орієнтовний порядок формування рейтингу визначається Міністерством освіти і науки України: 90% мають становити успіхи у навчанні, решта 10% – у науковій роботі, спорті та громадському житті. Керівництво університету спільно із студентською радою університету та профкомом студентів буде розробляти порядок розрахунку цього рейтингу. Усі рішення повинні прийматися колегіально, беручи до уваги думку студентів.

На наступний семестр рейтинг буде розраховуватися по середньому балу зимової сесії, а от з липня стипендії вже призначатимуться згідно з рейтингом, який розробляється саме зараз.

Свою думку висловили і студенти університету. Зокрема Олександра, яка вчиться на 4-му курсі, не дуже збентежена цією новиною, адже вона одна із кращих за успішністю серед однокурсників протягом усіх років навчання і вважає, що обов’язково матиме стипендію. Але дівчина зауважила, що не повністю розуміє, які критерії будуть визначальними у членів комісії, котра й пропонуватиме списки стипендіатів. Адже досить рідко студент є успішним у всіх напрямах – навчанні, громадському житті факультету чи спорті. На її думку, при визначенні шкали оцінювання треба враховувати ключові напрями студентського життя і блок «успішність у навчанні» повинен мати левову частку балів рейтингу.

А для 3-курсника Івана, у якого середній бал рівно «4», така система означає, що стипендія скаже йому: «До побачення». Хлопець проти такого нововведення, бо вважає, що він і багато інших студентів уже ніколи не відчують її смаку. На його курсі чимало контрактників навчаються на «відмінно», бо сподіваються на можливість отримати бюджетне місце. Він зауважує, що не всі студенти можуть бути відмінниками, деякі викладачі не хочуть ставити їм «добре» й «відмінно», мотивуючи це тим, що вони погано написали модулі, не встигли виконати індивідуальні завдання, інколи десь підробляють і фізично не мають змоги приходити на всі пари тощо.

Звичайно, у цьому питанні далеко не кожен студент скаже: «Я за!». Адже тепер стипендія матиме зовсім іншу ціну, потрібно буде реально працювати – вчитися, бути активним та ініціативним. Такий підхід має стати потужним стимулом для всіх студентів, бо тільки найкращі зможуть досягти успіху.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини