148013
12:45 3.062023

В освітніх закладах Перечинської ТГ пролунав останній дзвоник

Життя 3828

2 червня в закладах загальної середньої освіти Перечинської територіальної громади завершився навчальний процес. Цього дня відбулися урочисті лінійки з нагоди свята Останнього дзвоника.

У Перечинській ТГ функціонують чотири освітні заклади. У них протягом 2022-2023 навчального року навчалося 1584 учні. 400 дітей були вихованцями школи мистецтв та ДЮСШ.

57 хлопців і дівчат закінчили 11 клас Перечинського опорного ліцею. Дев’ять класів у закладах освіти закінчило 163 учні, чотири класи – 186 учнів.  У вересні до першого класу підуть 134 учні, з них 67 у Перечині. Такі статистичні дані повідомила кореспондентці «Карпатського об’єктива» начальник відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Перечинської міської ради Ольга Барзак.  

Кореспондентка «КО» побувала на святі Останнього дзвоника в опорному закладі Перечинський ліцей. Директор ліцею Федір Гунка оголосив захід відкритим. Під час виконання Державного Гімну України всі присутні – учні, педагоги, батьки, гості, – тримаючи руку на серці промовляють слова Гімну «Ще не вмерла України ні слава, ні воля».

– Сьогодні наше свято відбувається завдяки нашим захисникам. На жаль, наш вчитель Володимир Юрійович Король загинув. Світла пам’ять про нього назавжди залишиться у серцях колег та учнів. Шановні присутні, просимо вшанувати пам’ять полеглих героїв-захисників, пам’ять вчителя фізики Перечинського ліцею Володимира Юрійовича хвилиною мовчання, – каже ведуча.

Під звуки метронома присутні низько схиляють голови у скорботі.

До вітального слова запрошують директора закладу.

– Дорогі учні та випускники, шановні батьки, вчителі та гості, з звертається до присутніх Федір Федорович. –  Сьогодні у нас свято Останнього дзвоника. Навчальний рік був нелегкий, тривожний, сьогодні він добіг до фінішу. Усім учням бажаю хороших літніх канікул, початку нових пригод та веселого відпочинку. Дорогі випускники, плідного старту вам  на самостійному шляху. Ідіть впевнено, досягайте успіхів у житті. А вам, вчителі, бажаю радості та задоволення від успіхів наших та ваших учнів. Усім хорошого відпочинку. Бажаю, щоб у майбутньому над нами усіма світило мирне сонце з ясного неба. І щоб якомога скоріше прийшла до нас Перемога. Все буде Україна!  

Перечинський міський голова Іван Погоріляк привітав усіх зі святом і зазначив, що «цей навчальний рік виявився одним з найтрагічніших навчальних років з часів закінчення Другої світової війни».

– Протягом року ми втратили 13 захисників. Ще 22 бійці загинули з нашого 68-го окремого батальйону, на честь якого днями присвоєно звання вашому ліцею, – такі трагічні дані повідомив Іван Михайлович. – Ви навчалися під час повітряних тривог, знаходячись у підвалах, бомбосховищах, навчалися дистанційно, але ви достойно завершуєте навчальний рік. Я впевнений, що багато випускників стане студентами вищих навчальних закладів і будуть здобувати улюблені професії. Користуючись нагодою хочу сказати таке. У Перечині релокується декілька потужних підприємств і буде створено багато робочих місць. Туди потрібні будуть робочі професії. Перечинський професійний ліцей також розпочинає підготовку спеціалістів для цих підприємств. Наразі Перечин отримує можливість для свого розвитку, і ми маємо цим скористатися. Сподіваюся, що ви залишитеся жити і працювати в рідному місті, бо ж у попередні роки багато молоді виїхало за кордон та переїхало жити до Ужгорода. Усім учням бажаю добре відпочити, набратися сил для навчання у наступному році.

І.Погоріляк наголосив, що міська рада постійно працює над тим, щоб заохочувати як учнів, так і вчителів, крім навчання, займатися додатково: «На День міста ми відзначили багато учнів грошовими преміями за здобутки у мистецтві та спорті. Багато учнів із школи мистецтв і спортивної школи поїде за кордон відпочивати. Тому закликаю вас активно включатися до гуртків. Слава Україні!» 

– Героям слава! – у відповідь звучить багатоголосе шкільним подвір’ям.

Ольга Барзак виконала почесну місію: двом педагогам вручила  грамоти Перечинської міської ради  – за високий професіоналізм, компетентність, сумлінну творчу працю у справі навчання і виховання підростаючого покоління та активну участь у житті ліцею педагогу-організатору Іванчо Наталії Василівні та за високий професіоналізм у справі навчання і виховання підростаючого покоління вчителю фізики та астрономії Кідюлич Марії Іванівні.

– Дорога шкільна родино, щиро вітаю вас зі святом. Протягом усього року ми тримали освітній фронт. Серед  вас є багато творчих. То ж я бажаю, щоб родина збільшувалася. Шановні батьки, дозвольте вам подякувати за те, що ви щоранку збирали дітей до школи, переживали з ними всі труднощі у навчанні, а також раділи успіхам. Нехай успіхів буде більше, – побажала Ольга Іванівна.

Ведучий зачитав слова відомої української поетеси Ліни Костенко: «І все на світі треба пережити. І кожен фініш – це по суті старт».

 – Живемо у непростий час, тому потрібно його пережити, а останній дзвоник – це фініш і водночас старт, початок нового рівня, нового кроку вперед, – слушно додає ведуча.

Учні п’ятих класів привітали випускників музичною композицією.

Заступник директора, вчитель історії Віктор Кость перебував на передовій дев’ять місяців, захищаючи нас з вами від російського агресора.  Він разом з керівником навчального закладу  нагородив дипломами та грамотами активних учнів, переможців різних творчих конкурсів, лауреатів фестивалів.

Двоє учнів п’ятих та двоє випускників традиційно пройшлися урочистою лінійкою зі шкільним дзвоником.

Останній дзвоник пролунав для 57 ліцеїстів.

Учні, педагоги отримали благословення трьох священників, настоятелів найбільших парафій Перечина – отця Мирослава, отця Володимира та отця Андрія.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
Що скажуть інші? Закарпатська психологиня пояснила, чому не варто жити шаблонами
12:08
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
Всі новини