12400
09:58 15.082016

«Лемківська ватра» так палала у Перечині, що пожежників викликали

Життя 6713

13 серпня на стадіоні «Зоря» в Перечині відбувся VІ обласний фестиваль етнічного мистецтва «Лемківська ватра». До цього часу цей колоритний фест проводився на Великоберезнянщині – в селах Забрідь та Кострино. Його мета – збереження традицій, звичаїв та обрядів лемків, розвиток оригінального народного мистецтва, а також популяризація туристично-рекреаційних можливостей нашого краю.

1

На свято завітали керівники області та району, міста, депутати різних рівнів, митці та запрошені. І, звісно, почесні гості, а це – представники делегацій лемківських товариств: США – Володимир Максимович, Словаччини – Іван Лаба, Польщі – отець Мирон, делегації з Угорщини, міста Києва, Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей.

Відкрили культурно-мистецький захід гімном України (виконав Закарпатський академічний народний хор) та гімном лемків (виконав народний хор України етнічного лемківського товариства).

Беручи слово, виступаючі вітались «Слава Ісусу Христу» і говорили по-лемківськи. Голова ОДА Г.Москаль «щиро поздоровив бажану челядь на ацьому празнику і побажав файно празновати, поїсти мачанки з дарабчиком хліба, упити погар вина», застерігаючи: «пити тілько, обись те могли піти домі».

Заступник голови облради П.Грицик, зауважив, що географія проживання лемків є дуже великою, адже доля розкидала їх по всьому світу. «Справедливо, що саме цього року фестиваль перекочував на Перечинщину, де історичною батьківщиною лемків є село Зарічево», – наголосив він.

Голова Перечинської райради Михайло Ласкін висловив сподівання, що «Лемківська ватра» щороку буде розгоратися, горіти високо і зігрівати серця лемків, а традиції, започатковані предками, нащадки будуть не тільки зберігати, а і примножувати».

Проживають лемки у понад 200 населених пунктах Закарпаття. Слово «лем» чути чи не в кожному селі.

Після урочистої частини відбулося символічне запалення ватри. Гості культурно-мистецького свята радо селфилися і фоткалися на фоні язиків полум’я, відскакуючи від вогню подалі: «Йой, пече». За декілька хвилин горіла не тільки ватра, а і довколишня трава. Викликали пожежників, які швидко погасили полум’я. Присутні залюбки взяли участь у конкурсі на ліпше клепання коси (серед учасників була і жінка, яка дала жару чоловікам), оглянули роботи народних умільців. Тут просто неба були представлені виставки декоративно-прикладного мистецтва: вишивані рушники, сорочки, образи, картини, вироби з дерева тощо.

Бажаючі могли безкоштовно посмакувати колоченою пасулею з капустою та бужениною, печеними скибками (різники картоплі пекли на таблі) та лемківським лавашем. Родзинкою стало справжнє лемківське весілля, дійство якого було перенесено зі сцени до облаштованої садиби.

Концертна програма була насичена цікавими виступами колективів з Ужгорода, Мукачева, Перечинського, Великоберезнянського, Ужгородського, Мукачівського, Воловецького районів, Львівщини та з-за кордону. Перед присутніми виступили відомі колективи та артисти. Зокрема, Заслужений академічний Закарпатський народний хор, народний фольклорний ансамбль “Руснаки” Мукачівського міського БК, зразковий ансамбль танцю «Турянська долина» відділу культури Перечинської РДА, народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Ужгород» Ужгородського міського центру дозвілля, «Газдині» – народний фольклорний колектив БК с. Пацканьово Ужгородського району та ін.

Виступи колективів та народні гуляння, забави, смакування традиційним шашликом та лемківськими стравами і напоями тривали до пізнього вечора.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини