12389
15:44 14.082016

Як у Перечині освячували воду, мак, мед та зілля. ФОТО

Життя 7099

14 серпня православні та греко-католики відзначають Макові́я (також Перший Спас, Спас на воді, Медовий Спас, діал. Маковея).

Маковія 1_новый размер

Церква відзначає пам’ять семи мучеників: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.

Маковія 2_новый размер

У закарпатських церквах на Маковія освячують воду, мак, мед, часник, квіти. Перечинці теж дотримуються прадідівських звичаїв і традицій. Після Служби Божої настоятель греко-католицького Свято-Миколаївського храму отець Мирослав провів обряд освячення. Вірники принесли воду в скляному посуді, мед, часник, достиглі головки маку, різноманітні квіти, зокрема чорнобривці, жоржини, айстри. У когось у букетах були гілочки калини, чорної горобини, базилик, самшит.

Маковія 4_новый размер

-Бачу, що коли щось освячуємо, то і більше вас. Аби ви ходили до церкви, то будемо щонеділі щось освячувати, – вдаючись до жарту, звернувся до прихожан отець Мирослав.

Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся – «щоб не випадало».

Маковія 5_новый размер

Медовим Перший Спас називають тому, що вулики до того часу наповнюються медом і традиційно пасічники починали медозбір. Тільки після освячення першого меду в церкві на Маковія можна було розговлятися.

У Перший Спас починається Успінський піст – «Спасівка», який триває два тижні.

У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Ластівка весну починає і осінь накликає. Побутує приказка: «Пройшов Спас – пішло літо від нас».

Тетяна Грицищук, фото автора

Маковія 3_новый размер

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах