112499
08:51 25.042021

У Закарпатському угорському інституті відзначили День Землі

Життя 3359

У наші дні чимало заходів та подій мають на меті привернути увагу до дедалі більш актуальнішого питання охорони навколишнього середовища, природи, екологічних змін, вказуючи на можливості зміни свідомості, адже кожен із нас несе відповідальність перед Землею, яка дає життя. Відтак, і в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці 22 квітня відзначили День Землі, згадуючи розвиток життя на планеті – нашому домі, у глобальному сенсі.

У Закарпатському угорському інституті кафедри біології та хімії, географії та туризму, математики та інформатики, а також Науково-дослідний центр імені Іштвана Фодора, який діє при інституті, вже понад десять років поспіль спільно організовують заходи до Дня Землі, зосереджуючись на проблемах, які в даний час турбують людей. Цього року до заходу, який розпочався з ігрової інтерактивної презентації, долучилися і школярі.

Відкриваючи захід, учасників привітав ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко. У своїй промові він наголосив, що захист навколишнього середовища стає дедалі важливішою частиною нашого життя, на що потрібно звертати увагу не лише один день у році, а завжди. Він підкреслив, що освітні заклади відіграють важливу роль у вихованні екологічної свідомості, оскільки молоде покоління робить великий внесок у формування долі Землі.

Завідувач кафедри біології та хімії, ініціатор заходу Ержебет Когут, у свою чергу, наголосила, що кількість людей, які постають на захист навколишнього середовища, у наші дні зростає, й дедалі більше людей усвідомлює, що наша планета може існувати без людини, але людина без Землі – ні.

Керівник Науково-дослідного центру ім. Іштвана Фодора підкреслив, що пандемія у багатьох людях пробудила усвідомлення важливості та цінності чистого та впорядкованого довкілля. Він висловив сподівання, що це спонукатиме дедалі більше людей захищати Землю, оскільки важливо, щоб ми вирішували проблеми та працювали разом задля кращого майбутнього.

Після вітальних промов відбулося обговорення за круглим столом на тему «Проблеми з відходами на Закарпатті та в регіоні».

Автор документальної стрічки «В ім’я Тиси» Дмитро Ляшук розповів про свій фільм, прем’єра якого відбулася нещодавно, в якому автор відстежує шлях відходів, від джерела аж до Чорного моря.

«Місце, де ми живемо, завжди таке, яким ми хочемо його бачити. […] Коли я відвідав Закарпаття, був вражений побаченим і вирішив, що хочу щось зробити. У мене є два інструменти проти забруднення: один – мої руки, другий – виготовити фільм про проблему, – зазначив режисер. – Де б ми не жили, це наш скарб, який ми зобов’язані захищати та берегти».

Автор документального фільму наголосив, що його мета – дати усвідомити глядачам, що лише люди винні в тому, що навколишнє середовище поступово занепадає, водночас людина єдина, хто може врятувати його від руйнування. За словами Дмитра Ляшука, під час зйомок він виявив, що у більшості людей є бажання діяти та усвідомлення того, що захищати навколишнє середовище ефективно можна, лише діючи спільно. «Це дуже важливий меседж фільму – ми маємо пам’ятати, що ми отримали від своїх батьків, і відчувати відповідальність за те, що ми передамо своїм дітям, онукам», – наголосив Дмитро Ляшук.

Габор Бордош, керівник проектів ТзОВ «WESSLING Hungary», виступив із інформативно насиченою презентацією про шкідливий вплив мікропластику на навколишнє середовище. Мікропластик, який часто невидимий для людського ока, дуже небезпечний, адже може блокувати шлунково-кишковий тракт живих істот, а відтак, спричиняти їх загибель, а також має й хімічний ефект, оскільки не буває пластику без домішок, наголосив доповідач. За його словами, в Інтернеті є багато фільмів, які презентують згубну дію пластику та сміття на екологію, від якого страждає Земля та дика природа.

Віктор Бучинський, котрий створив пункт прийому вторинної сировини «Кольорові баки» у місті Берегово, представив діяльність підприємства та результати його роботи. За його словами, втіленню ініціативи передувало дев’ять місяців підготовки, організаційних робіт. Створюючи пункт прийому вторсировини, він мав на меті надати можливість для жителів міста та району здавати роздільно зібрані відходи у відповідне місце. Адже роздільний збір сміття свдчить про відповідальну поведінку.

Про заходи та екологічні акції, проведені протягом останніх десяти років у Закарпатському угорському інституті до Дня Землі, розповів координатор кафедри біології та хімії Іштван Гаднадь. Він повідомив, що незабаром на подвір’ї інституту будуть розміщені контейнери для роздільного збору сміття, а також інформаційний стенд.

Після обговорення учасники мали можливість ознайомитися з роботою преса для пластикових пляшок, який одним рухом може спресувати пляшку навіть із великим об’ємом.

Захід завершився переглядом документального фільму Дмитра Ляшука «В ім’я Тиси».

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах