97775
14:22 24.012020

Відбулася міжнародна конференція «Форум берегівської інтелігенції»

Життя 9005

З нагоди Дня угорської культури у Берегові організували міжнародну конференцію під назвою «Форум берегівської інтелігенції».

Під час дійства йшлося, зокрема, про культурні заходи закарпатських угорців, котрі відбулися протягом минулого року. Також присутнім презентували анонс документального фільму-трилогії Марти Гайдук під назвою «На Закарпатті у меншині», котрий показує життя угорської громади області після розпаду Радянського союзу і донині.

Ласло Зубанич, голова Демократичного союзу угорців України в інтерв’ю журналістам зазначив: «Нинішні презентації намагаються показати, що варто залишатися на батьківщині, а також ким чином можемо заповнити різноманітні культурні сегменти, наші шляхи та можливості. Закарпаття має потенціал інтелігентів, котрі здатні виховати нове покоління. Потрібно мати лише гарну основу, саме тому тут сьогодні і школярі, адже саме вони можуть стати тим ґрунтом, у котрий сіятиметься насіння культури».

Міжнародне Товариство угорської мови та культури «За вагомий внесок у розвиток закарпатської угорської культури» нагородило грамотою ряд закарпатців. Серед них скульптор Пейтер Матл, письменник Шандор Горват, журналіст Мігай Лайош та генеральний директор «TV21 UNGVÁR» Золтан Кулін. «Нагорода – не моя, адже я не виготовляю та не є автором телевізійних програм. Оскільки програм дуже багато і вибрати було неможливо, вирішили вручити нагороду мені і таким чином відзначити весь колектив, – каже Золтан Кулін. Телеканал запрацював «повним ходом» саме минулого року. І після Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ у м. Берегово телеканал є найважливішим проектом Товариства угорської культури Закарпаття».

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини