87498
20:57 16.072019

«Куруц-фест» на Закарпатті: пошанування традицій та угорської кухні. Фото. Відео

Життя 7689

З року в рік, після відзначення «Турула», весь натовп їде продовжувати святкування на етно-фестиваль «Куруц-фест». Ось уже ввосьме ремісники та виробники фермерської продукції збираються на стадіоні села Пийтерфолво, що на Виноградівщині. Організатором незмінно стає громадська організація «Pro Cultura Subcarpathica».

Відкрила захід голова організації, водночас ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос, зауваживши – зібрання нагадує всім, що наші предки мали силу вистояти та боротися за свою свободу, переконання: «Вони розгорнули свій прапор на цій землі та стали на бік Ференца Ракоці ІІ. Бажаю, щоб цей незламний дух предків завжди жив усередині вас».

Гостею заходу стала й Андрея Бочкор, депутат Європейського Парламенту, вона одразу звернула увагу на велику кількість присутніх, які щороку відвідують фестиваль. Для багатьох із них це вже стало хорошою сімейною традицією.

«Я безмежно рада, що ми разом святкуємо першу переможну битву Ференца Ракоці ІІ, наші спільні традиції та культуру. Саме на території цього краю почалася визвольна війна князя Ракоці. Хоча вона й не завершилася перемогою, однак є важливою сторінкою угорської історії, нашої національної ідентичності. Тодішні події показали: разом ми – незламна сила, яка здатна рухатися вперед та досягати своїх цілей. Це не варто забувати і в сучасному світі», – додала Андрея Бочкор.

Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС» та перший заступник голови Закарпатської обласної ради, зазначив, що всі члени угорської громади невтомно трудилися над збереженням миру, стабільності та підвищенням рівня життя закарпатців.

– Наша душа «куруців» не дозволяє припинити боротьбу за повернення відібраних у нас прав. Ми хочемо спокійно жити та розвиватися на рідній землі, ростити тут своїх дітей.

Депутат обласної ради Мікловш Товт зауважив, що, поки члени угорської громади стоятимуть пліч-о-пліч, на Закарпатті завжди буде чутно угорську мову, житимуть угорські культура та звичаї.

 

Свою радість від проведення традиційного етно-фестивалю висловив і Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України: «Чудово бачити підростаюче покоління у наших традиційних костюмах – це показує, що наша робота протягом останніх тридцяти років не була марною, адже діти продовжать цю справу. Дякую вчителям, політичним діячам, усім тим, хто зумів посприяти такій позитивній тенденції і, звісно, нашим сусідам, які завжди були готові простягнути руку допомоги».

Гості етно-фестивалю мали нагоду побачити цікаві майстер-класи, як от виготовлення ляльок, плетіння бісером чи виготовлення прикрас зі шкіри. Розважали усіх своїми виступами народні колективи. Разом з тим, проходячи повз шатри зі смаколиками, не можна було відмовитися від традиційних страв угорської кухні та запашних домашніх вин.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини