81938
15:12 8.052019

За угорського фінансування оновили ще чотири садочки Закарпаття

Життя 6637

Сьогодні, 8 травня, відбулася урочиста передача відремонтованих приміщень дошкільних навчальних закладів у Шишлівцях та Ратівцях, Ужгородського району, Ракошині – Мукачівського району та Берегові. Оновлення будівель проходить за фінансування Програми розвитку дитячих садочків країн Карпатського регіону, започаткованої Угорщиною.

В рамках Програми заплановано будівництво 32 нових дошкільних навчальних закладів та ремонт 139-ти. Наразі передано два новозбудовані садочки та близько 90 оновлених. На Закарпатті координатором програми виступає Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство, яке очолює ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Ілдика Орос.

Завдяки Програмі у садочку села Шишлівці вдалося повністю переобладнати кухню та групи, закупити всі необхідні для дітлахів меблі – від дитячих стільчиків до ліжечок.

Сам садочок функціонує з 1991 року та виховує понад 60 діток у трьох групах – двох українських і одній угорській. Останню, створили у вересні 2016 року. Наразі тут навчаються 18 діток.

Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, який безпосередньо займається Програмою розвитку дитячих садочків з самого початку її запровадження, особисто присутній на кожній такого роду «передачі». Уповноважений зауважив, що крізь призму прийнятого нещодавно мовного закону та більше року тому, освітнього, Програма має ще більше значення.

– Ми розуміємо важливість виховання дітей в угорськомовних навчальних закладах, адже саме там, через казковий світ вони мають можливість ближче познайомитися з культурою своїх предків. Поряд з цим, дітки у змішаних садочках, як от у Шишлівцях, вже з раннього віку вчаться бути толерантними, що сприяє зміцненню дружби між нашими народами.

У свою чергу, Ілдика Орос, висловила радість від того, що вдалося допомогти й такому маленькому населеному пункту як Шишлівці: «В цей садочок направляють діток з чотирьох населених пунктів. Ми навіть думали створити ще одну додаткову групу, проте народжуваність тут не потребує збільшення їх кількості, на жаль. Уряд Угорщини зробив свою справу – створив комфортні умови для діток та вихователів. Далі все залежить від педагогів, які щодня навчають діток та батьків, які наповнять ці коридори дитячими голосами».

На урочистостях також були присутні й Арон Чех, консул Генерального консульства Угорщини в місті Ужгороді, Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, депутат Ужгородської районної ради, Вадим Шоля, голова Тарнівецької сільської ради.

Крім оновлення садочку дітки отримали чимало нових іграшок та мультимедійне зібрання угорських народних казок, разом з ноутбуком, проектором та принтером.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини