73865
14:33 22.012019

Медична реформа на Закарпатті: керівникам самоврядування та медзакладів роз’яснили головні аспекти перетворень. ФОТО

Життя 4685

22 січня в Закарпатській обласній раді відбулась одноденна фахова майстерня для представників обласної та районних рад на тему «Бізнес-планування діяльності публічних закладів охорони здоров’я, що знаходяться у власності органів місцевого самоврядування».

Окрім очільників районних рад, у заході взяли участь керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги та медичні працівники.

Як зробити правильні кроки в бізнес-плануванні для комунального підприємства у сфері охорони здоров’я з некомерційним характером діяльності; як діяти, щоб після кардинальних перетворень, які пропонує профільне міністерство, не втратити мережу лікарняних закладів, зберегти персонал та реально покращити обслуговування населення? Відповіді на ці непрості запитання учасники майстерні шукали разом із експертом Костянтином Надутим.

Зокрема керівники органів самоврядування та центрів первинної медицини обговорили механізм автономізації медичних закладів: як розробити бізнес-план, щоб після отримання фінансової автономії заклад продовжив своє функціонування. Досить складною проблемою, особливо на селі, є також залучення кваліфікованих медичних кадрів.

– З такими семінарами ми їздимо по всій Україні. Уже відвідали шість областей. Слід розуміти, що реформа, яка проводиться, – це, з одного боку, великі ризики, а з іншого – великі можливості. Сьогодні я хочу допомогти цим людям краще усвідомити, що саме відбувається в медичній галузі, і навчитися користуватися цими знаннями на користь собі, медзакладу та громаді, –  розповідає Костянтин Надутий. – Треба пам’ятати, що кожен громадянин отримав право укладати угоду з сімейним лікарем на свій розсуд. Чи покращилися медичні послуги, важко сказати. Оскільки не змінилися ні лікарі, ні медобладнання. Що стосується медзакладів, то для них змінюється те, що раніше громада та держава були зобов’язані фінансувати їхні видатки. Сьогодні держава замовляє послуги й оплачує їх, а не видатки. І дуже добре, що ця модель дійшла до нас. Головні лікарі стали бізнесменами. Тому такі заходи, як сьогодні, допоможуть людям краще усвідомити свою відповідальність.

Користь подібних майстерень підтверджує і її учасниця – головний лікар Мукачівської ЦРЛ Вікторія Лані. Каже, реформа медицини однозначно прийшла й на Закарпаття. До слова, перший Центр первинної медико-санітарної допомоги в Україні відкрили саме в Мукачівському районі.

Тож під час зустрічі учасники мали змогу почерпнути знання, поставити питання профільним експертам, подискутувати один з одним та обмінятися враженнями.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини