73632
20:15 19.012019

Закарпатців запрошують на зустріч з творчістю одного з фундаторів професійної музики краю

Життя 3773

Кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. З музикою все інакше – якщо вона талановита, її можна слухати безкінечну кількість разів і щоразу відкривати для себе щось нове й особливе. Це ж стосується музики Іштвана Мартона (1923-1996) – композитора і педагога, заслуженого діяча  мистецтв України, одного із фундаторів професійної музики Закарпаття. Що більше вслухаєшся у його твори, то більше захоплюєшся і глибше усвідомлюєш масштаб їх автора. 95-у річницю від дня народження Маестро ми відзначили ще 24 листопада минулого року. Однак творчий спадок корифея, його вагомий внесок у культуру нашого краю заслуговує на особливу пошану.

24 січня Закарпатська обласна філармонія запрошує на ще одну зустріч із творчістю Іштвана Мартона. Як відомо, композитор писав музику різних жанрів – сюїти і сонати, романси і пісні, твори для хору, органа, камерного оркестру і різних ансамблевих складів, для дітей і дорослих, твори до театральних вистав і кінофільмів, духовну музику. Кращі зразки з творчого доробку нашого земляка прозвучать у виконанні солістки Закарпатської обласної філармонії, лауреата міжнародних конкурсів Катерини Гажо (орган), Олени Юрош (фортепіано), камерно-інструментального ансамблю «Угорські мелодії» (керівник – заслужена артистка України Діана Гавата), камерного оркестру (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош), симфонічного оркестру (диригент – заслужена артистка України вікторія Свалявчик-Цанько). Ведуча – музикознавець Наталія Піцур. Початок о 18.30.

Відомий музикознавець, викладач Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Є.Задора Віра Мадяр-Новак так охарактеризувала постать цього непересічного митця: «Іштван Мартон був колосально талановитою людиною. Це засвідчує хоча б такий біографічний факт: дізнавшись про проведення у Будапешті конкурсу акордеоністів, юнак за три місяці освоює гру на інструменті, без вчителів вивчає конкурсну програму і опиняється в числі кращих… Його можна назвати великим самоуком, як і Леонтовича. Незважаючи на відсутність консерваторської освіти, Мартона за яскравість музичного таланту було прийнято до двох спілок: Спілки композиторів України та Спілки композиторів Угорщини.

Він жив музикою і задля музики. Був потрясаючим імпровізатором. У кінотеатрі супроводжував  німі фільми: ніколи не повторюючись, міг годинами на концертах грати власні імпровізації. Мав дар неймовірно швидко освоювати гру на найрізноманітніших інструментах. Грав на скрипці, альті, віолончелі, фортепіано, органі, акордеоні, баяні і т.д…

Провівши дитинство в німецькому селі Закарпаття, майбутній музикант гостріше за інших відчув національну багатобарвність краю. Його музика увібрала різнонаціональні музичні джерела: українські, чеські, словацькі, угорські, румунські, швабські, циганські, єврейські і т.д., що для нашого краю є характерно». Переконатися в цьому можна буде на найближчому концерті Закарпатської обласної філармонії.

                                                   Підготувала Таїсія Грись

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах