67206
23:09 26.102018

Скульптура відомій актрисі та співачці Шарі Федак прикрасила Берегово. ВІДЕО

Життя 6689

Скульптуру з мармуру та бронзи авторства Михайла Колодка встановили на центральній площі Берегова. Ідея створення такої скульптури, данини пошани відомій примадонні Шарі Федак, виникла у актриси Закарпатського обласного угорського драматичного театру імені Дюли Ійєша Неллі Сюч, яка і звернулася до угорського уряду задля її втілення.

Тож на урочисте відкриття скульптури приуроченої до 139-ї річниці від дня народження відомої угорської актриси, співачки та уродженки Берегова Шарі Федак зібралося чимало поважних гостей. Серед них, Аніко Леваї, дружина прем’єр-міністра Угорщини, Жолт Неймет, держсекретар, голова комітету зовнішніх зв’язків угорського парламенту, Атілла Тілкі, депутат парламенту Угорщини, Ласло Куті, перший заступник Генерального консула Угорщини в Ужгороді, Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини в місті Берегово, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС», народний депутат України та родичі Шарі Федак з Венесуели.

На урочистості очікували й урядового комісара Угорщини Іштвана Грежо, але він приїхати не зміг. Проте, Іштван Грежо передав лист, рядки якого зачитали присутнім: «Шарі Федак справляла велике враження на людей свого часу, її творчий потенціал і талант не залишали байдужими. Своєю роботою вона популяризувала улюблене Берегово та доводила всім, що не тільки у великих містах можуть «рости гарні квіти». Тому Шарі Федак це свого роду символ меседжу – люди, які живуть в різних країнах Карпатського басейну можуть створити щось вартісне, культурну спадщину, яка навіть у складні часи наповнить усіх надією».

Жолт Неймет зауважив, що цього дня, крізь пам’ять примадонни Шарі Федак святкуємо і угорську культуру – вона була іконою свого часу і з її смертю зник цілий яскравий світ.

«Коли пів року тому я дізнався, що саме відбудеться у Берегові 26 жовтня одразу записав цю дату у свій записник, адже нарешті можемо відзначити заслуги відомої берегівчанки на її рідній землі. Протягом 30 років на сцені Шарі Федак збирала величезні театральні зали, овації своїх прихильників, вона мала свій власний стиль та харизму. ЇЇ гру та майстерність розуміли і поважали всі, але навіть на життя видатної акторки вплинула світова політика. Історія її життя показує, яке ставлення було до людей сцени. Акторку не змогли зламати, а тому звинувачували то в комунізмі, то нацизмі, то антисемітизмі», – підсумував держсекретар.

«Легенда повернулася додому, – так почав свою промову Василь Брензович, – Шарі Федак була найвидатнішою угорською акторкою свого часу, примадонна зі світовим іменем, яка страшенно любила рідне Берегово. ХХ століття, в якому вона жила, дало їй велику славу, а разом з нею і багато труднощів.

Після Першої світової війни її рідне місто стало частиною іншої держави – це її зажди зачіпало. Після численних звинувачень вона виїхала за кордон і лише пізніше змогла повернутися додому. Це саме трапилося з нею і після Другої світової війни, коли її засудили до тюремного ув’язнення та заборонили грати в театрі. Врешті-решт зірка, що звикла до комфорту та овацій, померла на самоті у маленькому селі.

Дуже символічним є те, що саме в день народження Шарі Федак ми відкриваємо цю скульптуру та згадуємо її видатну постать на головній площі Берегова біля Закарпатського обласного угорського драматичного театру імені Дюли Ійєша. Після довгих поневірянь Шарі Федак нарешті вдома, вітаємо тебе Жожо!».

Урочисто відкрили скульптуру її автор Михайло Колодко, ректор Закарпатського угорського інституту Ілдика Орос, акторка Неллі Сюч та родичка Шарі Федак Марія-Луіза Федак.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини