66368
15:32 17.102018

В Ужгородському скансені відкриють гончарну майстерню

Життя 2129

Ужгородський музей народної архітектури та побуту виграв грантовий проект від Українського культурного фонду для створення гончарної майстерні із назвою «Стежками традицій закарпатської кераміки». До фонду було подано 716 заявок. Закарпаття увійшло у топ 5 областей, що перемогли.

За кошти гранту, музей придбав гончарну піч, спеціальний круг, а також глину та увесь необхідний реманент для повноцінного функціонування майстерні. Відкриється вона 20 жовтня, фестивалем гончарства.

– Щоб музей був цікавий, як для дорослих, так і для діток, у майстерні ми будемо проводити різнопланові заходи. Усе розпочнеться із фестивалю гончарства. До нас уже їде обладнання, яке ми замовляли у Дніпрі. Тому сподіваюся, уже в цю суботу, 20 жовтня, усі його побачать і зможуть погончарити, – розповіла завідувачка відділу науково-освітньої роботи Закарпатського музею архітектури та побуту Тетяна Сологуб-Коцан.

Під час реалізації проекту музей також планує видати поліграфічну продукцію: «Абетку гончара» для дітей та яскравий каталог із гончарними виробами. А також наприкінці провести наукову конференцію-семінар, щодо проблем збереження традиційного гончарства.

– У нашому музеї популяризується народна культура, зокрема традиційні народні ремесла, – наголосив директор музею Василь Коцан. – Завдяки таким проектам традиційна народна культура оживає. І люди мають змогу не просто споглядати ті чи інші вироби, а безпосередньо взяти участь у їхньому виготовленні, навчитися цьому. Адже будуть проводитися різноманітні майстер-класи, як для дітей, так і для дорослих. Тому ці заходи є важливими та актуальними у нашому музеї.

За словами завідувачки відділу експозиції та науково-дослідної роботи Закарпатського музею архітектури та побуту Вікторії Симкович, програма фестивалю гончарства буде досить насиченою.

У рамках фесту планується урочисте відкриття постійно діючої гончарної майстерні на території музею; майстер-класи та ярмарка-продаж від гончарів та керамістів краю; фольклорна програма від Заслуженого академічного Закарпатського народного хору та Народного самодіяльного фольклорно-етнографічного ансамблю «Іршавська родина». Під час фесту також можна буде спробувати традиційну закарпатську кухню.

Захід відбудеться у рамках проекту «Стежками традицій закарпатської кераміки», підтриманого Українським культурним фондом.

Христина БІКЛЯН, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини