58468
12:32 21.062018

Закарпаття відзначає 100-річчя державної служби

Життя 2604

Цими днями в Україні відзначають 100-річчя із заснування державної служби. З цієї нагоди у прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг, де журналістам розповіли про усі тонкощі роботи держслужбовців.

«Своїм корінням державна служба України сягає доби княжої Русі й набуває свого розвитку за козацьких часів Богдана Хмельницького, коли паралельно з військовою структурою була розвинута ієрархія цивільних посад, – розповідає головний державний службовець Закарпаття Микола Трофименко. –  Як окремий інститут державна служба в її нинішньому розумінні з’явилася 1918 року –  за Гетьманату Павла Скоропадського. Тоді в Україні було запроваджено аналог нинішньої системи категорій посад і рангів державних службовців, а саме систему класів посад і рангів пенсії урядовців, а також схему посадових окладів».

За всі роки своєї діяльності державна служба пройшла чимало змін. Так, запроваджено електронний документообіг, а також проведено реформу державного управління.

За словами Мирослави Безкоровайної, начальника відділу документообігу та контролю апарату Закарпатської ОДА, яка працює держслужбовцем вже 20 років, за день у їхньому відділі, проходить не одна сотня документів. Тут їх реєструють, готують на них відповіді, архівують.

«Років двадцять назад уся переписка велася тільки у паперовому вигляді. Поки документи надійшли поштою могло пройти декілька днів, навіть тижнів, витрачалося дуже багато коштів на папір, конверти, марки. Були такі випадки, що поки отримали документ, то він уже втрачав свою актуальність», – розповіла пані Мирослава.

Як розповіли держслужбовці, реформа державного управління, розпочата у травні 2016 року із вступом у дію нового Закону України «Про державну службу» має на меті наблизити держслужбу до стандартів Європейського Союзу та задовольнити вимоги суспільства щодо її відкритості, доступності, професіоналізму.

Так, новими нормами законодавства запроваджено відкриті конкурси для вступу на державну службу. Це чіткі і зрозумілі правила проведення конкурсу і розміщення оголошень на єдиному порталі вакансій, онлайн тестування на знання законодавства, можливість участі у конкурсному відборі громадськості, дієва процедура оскарження результатів. За це держслужбовцям обіцяють гідну заробітну плату.

Щодо Закарпаття, то слід зазначити, що в області з травня 2016 року до червня 2018 на єдиному порталі розміщено 1650 оголошень про проведення конкурсного відбору на посаду державної служби.

Не оминули законотворці і вимогу суспільства, щодо вільного володіння державними службовцями українською мовою. Законом передбачена норма про надання кандидатами до вступу на державну службу сертифікату про вільне володіння державною мовою. Так тільки до УжНУ в 2017 році за отриманням відповідного сертифікату звернулось 878 осіб, з них отримали відповідний документ 818.

Слід зазначити, що серед молодих спеціалістів посада держслужбовець залишається актуальною. Найбільше конкурсів було оголошено Головним управлінням юстицій в Закарпатській області, Державною фіскальною службою та Держгеокадастром.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини