58230
22:54 17.062018

Пакуємо валізи: основні моменти, які повинен знати кожен турист

Життя 5710

Ви вже придбали квитки на літак та забронювали готель, залишається одне – зібрати валізу. Утім далеко не кожен турист замислюється над питаннями, що можна брати з собою на борт літака, а що варто здати в багажний відділ.

Ви, певно, знаєте, що багаж ділиться на той, який треба здати, – checked luggage (зареєстрований багаж), та ручну поклажу – hand luggage (carry-on luggage, cabin luggage). У різних авіакомпаній вимоги до цих двох категорій, їхньої ваги та об’єму, суттєво відрізняються.

Зареєстрований багаж може важити від 20 до 40 кг, ручна поклажа – від 7 до 12 кг. Тому туристу варто знати правила саме його авіаперевізника, щоб не виникла потреба терміново здавати в багаж понаднормові кілограми.

Зазвичай до цього дуже серйозно ставляться лоукост-авіакомпанії, які пропонують порівняно дешеві квитки в різні куточки світу. У цих бюджетних авіаперевізників діє суворе правило: одна людина має одне місце ручної поклажі. Проте подекуди навіть воно буде платним.

Цікаво, що у 2018 році авіакомпанії знову змінили правила, пов’язані з ручною поклажею на борту літака. Хоча кожен перевізник має свої вимоги, для зручності пасажирів установлюється загальний перелік речей, які дозволено або заборонено брати з собою на борт.

Продукти харчування

На борт літака ви можете пронести будь-які продукти, за винятком рідкої та желеподібної їжі. Дозволяється взяти з собою: горішки, печиво, фрукти, бутерброди, чипси, дитяче харчування. Але від йогуртів, соків, желе й подібних продуктів утримайтеся, інакше їх у вас конфіскують. Заберуть також консерви та продукти в банках.

Усі дозволені продукти краще упакувати в прозорі пакети. Це істотно прискорить огляд. Ще один фактор, який необхідно враховувати, – особливі вимоги авіакомпанії, країни або конкретного аеропорту. Наприклад, у Євросоюз заборонено ввезення молочних чи м’ясних продуктів у ручній поклажі.

Якщо ви плануєте зробити покупки в магазинах Duty Free, подбайте, щоб товар мав відповідну упаковку (якщо це рідини об’ємом понад 100 мл, їх упаковують у спеціальний поліетиленовий пакет). Зберігайте товарний чек, адже іноді його можуть попросити при проходженні контролю.

Медикаменти

На борт літака можна проносити таблетки, краплі, перев’язувальні матеріали, перекис водню. Краще, якщо ліки будуть у непошкодженій заводській упаковці з інструкцією до застосування. Інакше при посадці в митників можуть виникнути підозри, чи не провозите ви під виглядом, наприклад, анальгіну заборонені речовини.

Якщо у вас травма, можна доповнити ручну поклажу милицями або іншими ортопедичними пристосуваннями.

Згідно з міжнародними правилами, об’єм рідини, що проноситься на борт літака, повинен бути до 100 мл. Тож якщо ви плануєте перевозити ліки в рідкій формі або у формі спрею, переконайтеся, що їх об’єм не перевищує встановлені норми. Шприци брати з собою не можна.

Цифрова техніка

Які технічні пристрої дозволяється проносити на борт, визначають правила безпеки країни, в яку ви прямуєте. Зазвичай у ручну поклажу можна брати: ноутбук, планшет, мобільний телефон, МР3-плеєр, фотоапарат, електричну бритву й зубну щітку, зарядку до пристроїв, об’ємні електроприлади (наприклад, фен), навушники.

Але якщо ви збираєтеся брати з собою громіздку техніку, пам’ятайте про норми. Як правило, довжина речей у ручній поклажі не повинна перевищувати 56 см, висота – 45 см, ширина – 25 см. Максимальна вага варіюється в межах 3–15 кг. Точна цифра залежить від аеропорту.

Документи, цінні речі та прикраси

У ручну поклажу варто взяти: дорогі прикраси, цінні речі, гаманець з грошима. Паспорт та інші важливі папери також краще тримати при собі – так спокійніше. До того ж, якщо ваш багаж раптом буде втрачено, ви не залишитеся в чужій країні без документів.

Косметичні засоби

Варто знати, що на борт можна проносити будь-які сухі косметичні засоби: тіні, туш, олівці для очей і губ, рум’яна, пудру й т. д. Рідини, желеподібні речовини в банках і флаконах об’ємом понад 100 мл категорично заборонено перевозити на борту літака в ручній поклажі. З балончиками під тиском на літак теж не можна. Тому від піни для гоління й дезодорантів доведеться позбутися.

Пам’ятайте, що зазвичай загальний обсяг рідин не повинен перевищувати 1 л. Тому якщо ви берете з собою, крім лосьйону та шампуню, ще й воду і їхній сумарний обсяг більший за допустимий, подумайте, що для вас буде важливішим на борту.

Предмети особистої гігієни

З предметів особистої гігієни можна брати в ручну поклажу: зубну щітку й пасту, вологі серветки, бритву, гребінець без гострої ручки (іноді забороняють провозити металеві гребінці). Категорично заборонені колючі й ріжучі предмети, наприклад, манікюрні набори, особливо ножиці.

Якщо ви їдете з дітьми, крім ручної поклажі, на борт можна взяти дитячу переносну люльку або коляску.

Категорично заборонено брати з собою в ручній поклажі зброю та все, що на неї схоже, колючі й ріжучі предмети, газові балончики, отруйні речовини. Повний список заборонених речей часто вказується у квитку. Якщо такого переліку там немає, поцікавтеся цим питанням просто в аеропорту.

Ще однин важливий нюанс – переконайтеся, що ви не берете нічого зайвого, наприклад, одягу та взуття на всякий випадок. Такі речі не тільки збільшують вагу багажу, а й часто виявляються непотрібними.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини