58224
22:24 16.062018

Чи варто боятися закарпатських змій?

Життя 19141

Влітку, одна із найбільш обговорюваних тем – змії. Під час відпочинку натрапити на них можна будь-де. І у багатьох відпочивальників плазуни викликають панічний страх. Проте на території Закарпаття зустрічається лише кілька їх видів. І майже всі вони – неотруйні.

Федір КУРТЯК, завідувач кафедри зоології УжНУ

Значить, на Закарпатті є всього 5 видів змій, одна є с, один вид безногої ящірки, яку також часто плутають із змією – це веретільниця. Наші змії, в переважній більшості, належать до вужевих, тобто це вуж звичайний, якого, мабуть, всі впізнають по жовтим вушкам, вуж водяний, якого дуже часто плутають з гадюкою. Він живиться рибою, тому часто зустрічається в річках, ви можете його побачити. І його забарвлення має такі, в шахматному порядку розкидані, світлі плями. Таким чином воно десь ніби схоже на гадюку. Але, насправді, він теж ніякої абсолютно небезпеки не становить. Гадюка дуже рідко зустрічається у річках. Крім цього,  у нас є полоз лісовий, це найбільша наша змія, вона часто сягає розмірів до 2 і більше метрів, але також ніякої небезпеки не становить, крім того, внесений до Червоної книги України. Крім цього, є ще мідянка європейська, мідянка мешкає і на території Ужгорода, чомусь також її часто відносять до змій отруйних, але, насправді, це так не є, тобто вона не становить ніякої небезпеки. В Ужгороді формує стійкі популяції у музеї культури та побуту, на БАМі ви можете часто зустріти, тобто бажано не чіпати цю змію, тому що вона також внесена у Червону книгу України. І, крім цього, так, є один представник отруйний – це гадюка звичайна, зустрічається вона в Закарпатті досить високо, тобто у межах понад 500 м над рівнем моря, тому в межах Ужгорода навряд-чи ви можете її зустріти.

Біологи стверджують – боятися змій не треба. Якщо дотримуватися  кількох простих правил, загрози вони не становитимуть.

Федір КУРТЯК, завідувач кафедри зоології УжНУ

Ну, насправді, по-перше, треба мати досить-таки міцне, цупке взуття, це має бути або шкіряне або гумове взуття. Далі треба розуміти, що змії не нападають, які б то не були, вони найчастіше вони втікають. Що необхідно робити? По-перше, будь-яку змію, яку ви не впізнаєте, варто сприймати як отруйну і не наближатися до неї. Змій ні в якому разі не потрібно знищувати, боятись їх не потрібно, просто потрібно стежити під ногами, дивитися на що ви наступаєте, що ви берете рукою, тому що в останній час, дійсно, чисельність їх трохи збільшилась, Наша гадюка, тобто гадюка звичайна, серед гадюк, які мешкають на території України є найотруйніша, але, знову, панікувати не потрібно, тому що навіть її отрута не вважається смертельною. До певного часу в області навіть не велася статистика укусів, тому що ніяких суттєвих наслідків від цих укусів для людини не було.

У закарпатських медзакладах є спеціальні сироватки від укусу змії. Та, за словами медиків, застосовувати їх доводиться не часто.

Юрій НЕБЕСНИК, заступник головного лікаря Ужгородської міської дитячої клінічної лікарні

Усі укуси змій ідуть у реанімацію. Значить, із 83-го року, у середньому, у рік 1-2, може було 3 змії, укуси змій. У середньому, десь, це між 50 і 60. Я працював у таких умовах, що у нас холодильник повний був тих сироваток, всіх. Но з цих 40-60 укусів змії ми жодному не ввели сироватку. Це, по-перше сироватки були анти-гюрза, де тут в Закарпатті гюрза? Мають бути дуже строгі показання до уведення сироватки, а краще її не робити. Я до того чи достатньо, то тут навіть, якщо буде одна-дві – то уже достатньо.

Хоч людський організм і здатен перебороти дію отрути змій, що мешкають в Україні, можуть виникати ускладнення. Тому, як радять спеціалісти, при зустрічі  з плазунами варто бути дуже обережними і не провокувати їх, uzhinform.com.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини