46325
16:06 14.122017

Щеплення від грипу: особливості цьогорічної вакцинації

Життя 2482

З настанням холодів в осінньо-зимовий період особливо актуальним стає питання захисту від грипу та його ускладнень. Через це дедалі більшої популярності набуває вакцинація від грипу. Але наскільки вона безпечна та кому її варто робити, а кому бажано утриматися?

immunization-vaccine

Спочатку ми вирішили поцікавитися статистикою захворюваності на грип в області. Так, Вікторія Тимчик, завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатський обласний центр МОЗ України», розповідає, що станом на 27 листопада на респіраторні інфекції в краї захворіло 3136 осіб, з них 69% діти віком до 17 років.

«Інтенсивність епідемічної активності грипу та ГРВі в містах і районних центрах залишається на низькому рівні, тобто захворюваність перебуває нижче порогових рівнів. Аналіз минулих сезонів свідчить, що на Закарпатті, як і в Україні в цілому, пік захворюваності змістився з січня до середини грудня – саме тоді спостерігався найбільший спалах хвороб. У цей період збір та моніторинг інформації відбуватиметься ще інтенсивніше і при потребі вводитимуться карантинні заходи у навчальних закладах міста», – наголошує Вікторія Василівна.

Тепер щодо щеплення… Цікавим фактом є те, що один долар, інвестований у вакцинацію від грипу, економить як мінімум 8 доларів для держави, суспільства та сім’ї в цілому. Людина, яка не хворіє на грип, відповідно не йде на лікарняний, не купує ліків в аптеці, не робить зайвих витрат, пов’язаних з реабілітацією після хвороби. Цей економічний фактор надзвичайно потужно працює в сусідніх країнах, зокрема Угорщині, Словаччині, Чехії та Румунії. Там вакцинальна кампанія розпочинається ще в серпні.

Чому варто робити щеплення?

Лікар-інфекціоніст та кандидат медичних наук Віктор Петров розповідає, що вакцинація від грипу потрібна в першу чергу для того, щоб не померти від грипу й легше подолати недугу, якщо інфікування все-таки відбудеться. До грипу слід ставитися уважно, оскільки це захворювання може викликати дуже серйозні ускладнення, такі як пневмонія, менінгіт, запалення середнього вуха, запалення гайморової пазухи й дихальна недостатність. Це ті небезпеки, що загрожують пацієнтам, які можуть бути уражені грипом.

Потрібно пам’ятати, що щеплення від грипу не дає захисту від застуди, воно дієве тільки проти трьох штамів вірусу, які очікуються в цьому сезоні: «Гонконг», «Мічиган» та «Брісбен». Тобто ці штами грипу входять у всі щеплення, які на сьогодні є на ринку.

Чим та кому треба вакцинуватися?

До використання в Україні дозволені дві основні вакцини: «Ваксігрип» та «Джісі Флю», причому більшість лікарів рекомендують французький препарат, бо він використовується протягом багатьох років і не має серйозних побічних дій.

Щеплення проводиться одноразово для дорослої людини, малюкам до 3 років вводиться півдози. Для дітей, які роблять перше щеплення у віці від 3 до 9 років, можна використовувати двоступеневу вакцинацію – сьогодні й рівно через місяць.

Найбільше вона потрібна саме маленьким дітям і людям похилого віку. Необхідно подуматися про щеплення й тим, хто має важкі хвороби: серцево-судинні недуги, бронхіальну астму, хронічне обструктивне захворювання легень, цукровий діабет, ожиріння, онкологію. Також рекомендується щеплення для вагітних жінок та мам маленьких дітей, тому що саме мами можуть заразити своїх малят грипом, якщо назріває епідемія.

Протипоказання

Не рекомендовано робити вакцинацію від грипу людям, які мають алергію на курячий білок. Крім того, протипоказанням для щеплення є наявність високої температури на момент введення вакцини, а також виражені реакції на будь-які попередні щеплення. Це важливі фактори, котрі обов’язково потрібно врахувати людям, що планують робити вакцинацію від грипу.

Вакцину можна придбати в аптеці чи зробити щеплення в медичних центрах. При цьому потрібно врахувати, що це імунобіологічний препарат, який потребує холодового ланцюга, тобто його треба донести від аптеки до лікаря в спеціальному холодильнику. Сама процедура введення вакцини має обов’язково відбуватися в маніпуляційній, адже при виникненні будь-яких алергічних реакцій необхідно надати невідкладну медичну допомогу.

Коштує вакцина 200–300 гривень, а термін її дії – один рік. Вона виготовляється щороку, випускається на ринок улітку й повинна бути використана не пізніше травня. Тобто люди, які хочуть щепитися, можуть вакцинуватися як влітку, так і взимку, навіть під час епідемії. Однак якщо в людини є інфекція, то вакцинацію варто відкласти.

«Коли мене питають, чи рекомендую я щеплення, то завжди відповідаю, що особисто вакцинуюся вже багато років поспіль не пізніше 10–15 вересня. У зв’язку з професійною діяльністю я належу до групи першого контакту, так само як журналіст, учитель, водій громадського транспорту, продавець, котрі контактують з великою кількістю людей. Тому тим, хто має такі контакти, варто подумати про захист не тільки себе, а й власної родини», – розповідає інфекціоніст.

Але існує й інша точку зору щодо вакцинації. До прикладу, пані Людмила – мати трьох діток, наймолодшому з яких три роки, – розповідає, що свідомо відмовляється від будь-яких вакцинацій, адже вважає їх зайвими, бо імунітет до захворювань, на її думку, має вироблятися поступово.

«Я не лікар, але маю свою точку зору на це питання. Мій чоловік кілька років тому робив щеплення саме від грипу, тому що почав часто хворіти й дослухався до порад лікарів. Чесно кажучи, нічого не змінилося… Я розумію, що щеплення від грипу діє тільки на грип, але сенс його робити, якщо людина все одно хворіє? Очікування, що буде менше ускладнень, – це не показання для введення якоїсь незрозумілої речовини в організм», – наголошує жінка.

Робити щеплення чи ні – особиста справа кожної людини, але берегти себе в період активності вірусів треба постійно. Є чимало народних методів профілактики інфекційних захворювань, якими можна скористатись і допомогти своєму організму стати сильнішим, а відповідно й менш уразливим до різноманітних вірусів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини