43108
09:00 20.102017

Хвороби молочних залоз: що важливо знати

Життя 10564

Серед жінок існує думка, що болі в молочних залозах- це нормально. Це так чи ні?

Можливо Вас розчарую, але в здоровому організмі хворої молочної залози не буває. Молочна залоза – це індикатор, який показує, що в організмі щось негаразд. Болі в молочній залозі за 2-3 дні до початку місячних – це варіант норми, проте, якщо це займає більш тривалий період -це може бути ознакою мастопатії.

1-99

Що спричиняє захворювання молочних залоз?

Основною її причиною є порушення гормонального стану жінки внаслідок стресів, хронічної перевтоми, порушення режиму праці та відпочинку. Молочна залоза – це гормонозалежний орган, що реагує на найменші зміни в ендокринній системі. Якби жінка уважніше до себе прислухалася, то вона б помітила, що після стресу, нервового зриву обов’язково перед місячними у неї болять груди. Такі ситуації спричиняють “гормональну бурю” в організмі і, як наслідок, зміни в молочній залозі. У молодих жінок мастопатія може з’явитися після перенесених абортів або наявної внутрішньо маткової спіралі. У старшому віці – внаслідок хронічних гінекологічних захворювань, хвороб щитоподібної залози. Основною лабораторією переробки статевих гормонів є печінка, тому порушення її функції і погіршення відтоку жовчі також є однією з причин змін у молочній залозі. Шлаки, токсини виходять з організму через кишечник. Проте при закрепах, що часто спостерігаються у жінок середнього і старшого віку, відбувається всмоктування всіх цих речовин у кров і накопичення їх в організмі. А жирова тканина молочної залози якраз має властивість накопичувати й утримувати у собі ці шлаки та отруйні речовини. Тож усі отруйні речовини, які потрапляють в організм внаслідок куріння, роботи в екологічно забруднених зонах, хронічних закрепів, нераціонального харчування, накопичуються і в молочній залозі. Ще однією причиною мастопатії може бути порушення кровопостачання молочних залоз. Внаслідок остеохондрозу, постійного носіння тиснучого бюстгальтера (хронічна травма) або відмови від нього при великих молочних заозах виникає кисневе голодування тканин груді. До причин виникнення мастопатії також можна зарахувати неправильне харчування.

Що означає термін мастопатія?

Мастопатія – це одне з найпоширеніших захворювань молочних залоз і являє собою патологічним розростанням тканин молочної залози. За різними даними її діагностують у 60-70% жінок дітородного віку. Не варто ставитися до діагнозу «мастопатія» легковажно, адже ця хвороба у майбутньому може розвинутися у рак молочної залози. Велика кількість публікацій в останні роки, присвячені епідеміології, результатам мікроско пічного, генетичного і імуногістохімічного досліджень, отриманих у жінок з мастопатією і раком, переконливо свідчать про єдність не тільки факторів ризику, а й механізмів розвитку обох нозологічних форм, які різняться тільки кількісним набором уражень генетичного апарату клітин молочной залози і тимчасовими рамками прояву клінічних його форм. Оскільки процес клітинних мутацій, які є потенційним джерелом канцерогенезу, протікає в організмі постійного, то з часом накопичується пул мутантних клітин, що здатні ініціювати появу раку, що підтверджується збільшенням числа пухлинних захворювань цієї локалізації по мірі старіння організму жінки і пояснює більш часте виявлення випадків РМЗ після 50 років.

Які фактори можуть запускати механізм розвитку раку молочної залози?

Хочу ще раз зауважити, що фактори ризику мастопатії та раку молочної залози є однаковими. Тому внесіть в свій розклад обов’язковий візит до мамолога, якщо у вас наявні один з наступних факторів:

  • Родичі першої лінії хворіли на рак грудей
  • Вам більше 40 років
  • Використання гормональних препаратів для контрацепції, регулювання менструального циклу або при замісній гормональній терапії в менопаузі
  • Високий рівень естрогену в крові
  • Відсутність вагітності та пологів
  • Перша вагітність старше30 років
  • Рання менструація (до 12 років) і пізнє настання менопаузи
  • Вплив радіоактивного випромінювання.

Можна докладніше розповісти про генетичний рак?

Якщо в родині були випадки захворювання на рак молочної залози або жінка є носієм гена BRCA1 (виявити це можна за допомогою лабораторних тестів), ймовірність розвитку раку досить висока. Носій аномальних генів схильний до ризику виникнення захворювання в більш ранньому віці. Ризик спадковості в першому поколінні становить 50%, в наступному – 25%. Але тут є чимало нюансів. Так, сьогодні спостерігають так званий синдром Анджеліни Джолі (як відомо, актриса зробила профілактичну двосторонню мастектомію, остерігаючись розвитку раку, від якого померла її мати, і будучи носієм мутації гена). Лікарі досить критично ставляться до цього, оскільки навіть за відсутності молочних залоз ймовірність виникнення раку на їхньому місці становить 4%. Останнє пояснюється тим, що рак молочної залози – є системним захворюванням, і може проявлятися наявністю метастатичних клітин навіть за відсутності органу.

На що звернути увагу щоб попередити захворювання молочних залоз?

Раджу звернути увагну на декілька речей. Перше, це уникати стресів, вчитися бути більш стресостійкими, уникати спілкування з «токсичними людьми», після яких псується настрій, адже все це запорука здорової нервової стистеми, «пошкодження» якої може бути пусковим механізмом у запуску розвитку як мастопатії, так і раку молочної залози. Друге – вести максимально можливий здоровий спосіб життя: правильне харчування та раціональні фізичні навантаження. І третє – це самообстеження молочних залоз 1 раз на місяць та відвідування лікаря-мамолога 1 раз на рік. Не раджу самостійно призначати собі додаткові обстеження, краще це зробить спеціаліст, враховуючи Ваші індивідуальні скарги, супутні захворювання, день менструального циклу та інше.

Якщо ми торкнулися правильного харчування, що можете порадити включити в раціон для профілактики захворювань молочних залоз?

Існує декілька продуктів, що відомі своєю доказовою антиканцерогеною діею. На цьому побудована наука нутріцевтика. Отже до таких продуктів відносимо

  • капуста різних видів (броколі, цвітна, білокачанна, брюсельська, руккула)
  • соя та продукти з сої (сир тофу)
  • водорості (містять велику кількість йоду, регулюють роботу щитовидної залози, регулюють рівень цукру крові)
  • горіхи та насіння льону, кунжуту (містять лігніни – фіто естрогени, що регулюють виведення зайвого естрогену з організму)
  • томати (містять лікопен – сильний антиокидант)
  • зелений чай- містить катехіни-попереджають поділ ракових клітин.

Як лікувати мастопатію?

Коли справа стосується наших побутових речей ми звертаємось за послугами до спеціалістів: до репетитора за професійними знаннями, до перукаря по зачіску і т.п. прикладів маса. Тож чому нехтуючи цими принципами, багато з жінок не цінує найголовніше – своє здоров’я, а займається самопризначенням з побаченої по телебаченню реклами? Отож перше, що можу порадити – це не займатись самолікуванням. Адже навіть за дискомфортом, больовими відчуттями в молочних залозах чи мастопатією може маскуватись рак молочної залози. Існує думка, що, для того щоб вилікуватися від хвороби, необхідно завагітніти. Це має сенс, адже під час вагітності в організмі відбувається гормональна перебудова, підвищується рівень естрогенів і нерідко усе нормалізується. Але так трапляється тільки у тому випадку, якщо мастопатія пов’язана з дисбалансом жіночих статевих гормонів, але ж є й інші причини, наприклад, порушення вироблення інших гормонів ендокринної системи (наднирникових залоз, щитоподібної залози, гіпофіза). Тому «мастопатія» – це не той діагноз, до якого можна ставитися легковажно і сподіватися на те, що «саме пройде». Окрім того, сьогодні маємо випадки раку молочної залози під час вагітності та лактації (у так званий «захищений» період), тому діагностикою має займатись спеціаліст.

І друге. Я завжди наголошую на тому, що лікування захворювань молочних залоз має бути індивідуально-підібраним. Воно не може обмежуватись однією загальноприйнятою схемою. Лікування залежить від багатьох чинників: стану нервової системи жінки, гострих чи хронічних стресів в анамнезі, супутніх захворювань ендокринної, шлунково-кишкової систем чи гінекологічної сфери. Деколи для лікування захворювання необхідно залучати суміжних спеціалістів: гінеколога, психотерапевта, нейрохірурга, ендокринолога, кардіолога. Така співдружність в роботі – це запорука успішного лікування спільної пацієнтки.

Конар Рімма Сергіївна, к.мед.наук, лікар онколог-мамолог

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини