43031
14:00 17.102017

Хустські «Цімборики» стали володарями Першої премії відомого фестивалю «Вишгородська покрова»

Життя 3845

Вишгород-314 жовтня у м. Вишгород Київської області пройшов ІХ пісенний фестиваль-конкурс «Вишгородська Покрова», у якому взяв участь і Дитячий зразковий фольклорний гурт «Цімборики» Хустської школи мистецтв під керівництвом Наталії Шимші. Проводився він у Соборі Вишгородської Богородиці — одному із найбільших на Київщині храмів Української греко-католицької церкви, який має цікаву історію. 4 липня 1994 року, під час закладання наріжного каменю і освячення його владикою Юліаном Вороновським на небі, над місцем, де він закладався, всі учасники св. Літургії побачили Андріївський хрест, що було сприйнято як благословення Небесних Сил на святу справу. 2006 року Собор Вишгородської Богородиці став місцем офіційних паломництв вірних УГКЦ. 1 листопада 2015 року Блаженніший Патріарх Святослав проголосив Собор Вишгородської Богородиці Відпустовим місцем з правом уділення повного відпусту.

Вишгород - 1

Цьогоріч фестиваль-конкурс уже вкотре підтвердив свій формат Всеукраїнського, фактично об’єднавши Україну, адже в ньому взяли участь понад двадцять творчих колективів із Київської, Закарпатської, Тернопільської, Хмельницької, Львівської, Вінницької, Івано-Франківської, Полтавської областей. Конкурсна програма учасників складалася з духовної, патріотичної та регіональної пісень.

«Головною метою «Цімбориків», крім вдалого виступу, була популяризація надзвичайно самобутнього народного музичного мистецтва Закарпаття та ознайомлення якомога ширшого загалу із трагічними подіями Карпатської України 1939 року, адже переважна більшість українців мало знають про цю знаменну сторінку нашої історії. Тому програма, присвячена подіям на Красному полі, була надзвичайно тепло сприйнята слухачами і високопрофесійним журі. Діти настільки проникливо молилися, співали, ввійшли в образ, що зал злився у єдиний емоційний згусток енергії співчуття, любові, гордості, патріотизму і національного єднання. Ми дуже щасливі, що взяли участь у прекрасному дійстві і висловлюємо щиру вдячність Хустській міській раді за фінансову підтримку”, – поділилася з «Карпатським об’єктивом» керівник гурту пані Наталія.

Вишгород - 4

Одноголосним рішенням авторитетного журі Дитячий зразковий фольклорний гурт «Цімборики» був удостоєний Першої премії та спеціального призу – грошової премії від Вишгородського міського голови Олексія Момота. А голова журі, заслужена діячка мистецтв України Софія Майданська зазначила, що цей надзвичайно професійний і колоритний колектив з міста Хуст Закарпатської області став справжнім відкриттям фестивалю.

До слова, організаторами конкурсу виступили Вишгородська міська рада, вишгородський міський хор «Коралі», громада Собору Вишгородської Богородиці (УГКЦ) на чолі із парохом Тарасом Валахом та міський центр творчості «Джерело».

Богдана КЛЕКНЕР

Вишгород - 2

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини