29672
11:57 17.042017

Доступні ліки як альтернатива продовження життя

Життя 10597

1 квітня в Україні стартувала програма «Доступні ліки». Тепер пацієнти можуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або із незначною доплатою.

31c463d-dragonimages-depositphotosНа це уряд виділив 500 мільйонів гривень із бюджету. Препарати відпускають за конкретним рецептом і лише в аптеках, які погодились на участь у програмі. «Карпатський об’єктив» вирішив перевірити, чи працює новий соціальний проект на Закарпатті та чи всі аптеки забезпечені потрібними ліками.

На реалізацію урядової програми наша область отримала субвенцію в розмірі 16 млн 153 тис. грн. Кошти розподілили між районними бюджетами залежно від кількості хворих у кожному з них. Ужгороду дістався 1 млн 450 тис. грн. На участь у програмі «Доступні ліки» погодилися 22 міські аптеки.

Чи в курсі лікарі?

Аби дізнатися, чи виписують уже рецепти на безкоштовні ліки, ми прямуємо в сімейну амбулаторію № 7, що в Ужгороді. Майже на кожних дверях тут висять інформативні плакати МОЗ про урядову програму.

Сімейний лікар з багаторічним стажем Надія Тупиця показує нам пачку рецептів, яка заготована спеціально під цей проект.

«Отримати ліки можуть усі пацієнти безкоштовно або із частковою доплатою. До списку програми «Доступні ліки» увійшли препарати від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету ІІ типу. У цьому переліку 157 лікарських засобів. Рецепт виписуємо не за комерційною, а міжнародною непатентованою назвою (МНН) діючої речовини ліків. В аптеці пацієнт може отримати найдешевший лікарський засіб безкоштовно або обрати іншу торгову марку, наприклад закордонну, доплативши різницю в ціні, – розповідає Надія Іванівна. – Умовою отримання безкоштовних ліків є рецепт, виписаний за конкретною формою. Він має свій номер і відпускається тільки під один препарат. На рецепті обов’язково повинен бути штамп, що вартість підлягає відшкодуванню, а також підпис та особиста печатка лікаря. Рецепт діє 30 днів і виписується на необхідну місячну кількість ліків».

Сімейний лікар розповідає, що для того, аби виписувати рецепти, у них усе готово. Наразі чекають команду від місцевої влади про офіційний старт проекту. Тож уже за кілька днів пацієнтам можна буде спокійно звертатися в сімейні амбулаторії та поліклініки за безкоштовними рецептами.

Фармбізнес розгублений

Отримати препарати можна в аптеках, які долучилися до програми. Як про них дізнатися? Шукати наліпки-позначки на приміщеннях. Брати участь у програмі пропонують усім без обмежень – на добровільних умовах аптеки можуть підписати угоду із місцевими органами влади. В Ужгороді таких фармацевтичних закладів поки 22. Утім не виключено, що їхня кількість збільшуватиметься. Оскільки, за підрахунками медиків, в Ужгороді на безкоштовні ліки від держави можуть розраховувати приблизно 50 тисяч містян.

Ми завітали в одну з аптек у центрі міста, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». Окрім вищезазначених препаратів, тут також можна отримати безкоштовний інсулін для дорослих.

Завідувач аптеки Іван Липей розповідає, що їхній заклад забезпечений усіма необхідними ліками. Утім поки що чіткого механізму, як відпускати пацієнтам відповідні препарати, немає. Тож чекають конкретних роз’яснень від місцевих органів влади.

«Наразі ми не маємо ні реєстрів, ні відповідних наліпок. Тож ліки за рецептами поки не можемо видавати. Інша річ – інсулін. Ми обслуговуємо цих пацієнтів з рецептами й видаємо його безкоштовно. Хоча нас досі не підключили до державного реєстру. Утім ми розуміємо, що інсулінозалежні люди не можуть чекати. Тому без проблем їх обслуговуємо», – зазначає Іван Липей.

Доступний інсулін

Варто зазначити, що для хворих на діабет I типу, які не можуть обійтися без ін’єкцій інсуліном, діє абсолютно інша програма реінбурсації. Система отримання препарату суттєво відрізняється. Діятиме вона за електронним реєстром хворих, яких в області близько 6 тисяч. Для них з державного бюджету виділили понад 17 млн грн. Утім це тільки 50% від потреби.

Щоб отримати безкоштовний інсулін, пацієнту слід звернутися до свого ендокринолога за місцем проживання та отримати рецепт зі спеціальним кодом. Він буде роздрукований лікарем із реєстру хворих на цукровий діабет. Після чого пацієнт отримає місячну дозу інсуліну в аптеці.

«Вже досить давно я отримую інсулін безкоштовно. Інакше би довелося щомісяця витрачати близько тисячі гривень. З моєю зарплатнею – це непідйомна сума, – розповідає ужгородка Світлана Харчук. – Тим паче, що окрім інсуліну я змушена приймати ще досить багато різних ліків. На ці життєво необхідні препарати витрачаю захмарні суми. Навіть не знаю, щоб робила, якби довелося платити ще й за інсулін».

Тож поки програму «Доступні ліки» тільки запускають, безкоштовний інсулін можна отримати у спеціальних аптеках без проблем.

Наразі фармацевти трохи розгублені, утім сподіваються, що вже за кілька днів отримають чіткий механізм, як на повну силу запустити урядову програму.

Нагадаємо, що подібний досвід не новий. В Україні вже діяла програма відшкодування вартості ліків у 2012 році для осіб з гіпертонічною хворобою.

«Була добра статистика. Реінбурсація у 2012–2014 роках гарно себе зарекомендувала. І тепер у неї є всі шанси на це, якщо буде врахований попередній досвід з усіма помилками», – наголошують експерти.

Відтак зазначають, що суми в 500 млн грн, яку виділив уряд, не вистачить. Адже лише люди з гіпертонією купують за власні кошти ліків на 1 млрд грн.

Багато хто не розуміє, чому програма розповсюджується тільки на три групи хворих. Такий вибір пояснюється тим, що в Україні саме діабет ІІ типу, бронхіальна астма та серцево-судинні захворювання – основні причини смертності населення.

Тож будемо сподіватися, що програма безкоштовного забезпечення необхідними медикаментами допоможе хворим жити довше, особливо людям малозабезпеченим, одиноким, пенсіонерам. Адже часом від цього залежить доля людини, її фізіологічний та емоційний стан, віра в те, що будь-яку хворобу можна перемогти, якщо про тебе дбають і пам’ятають.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини