90176
20:25 6.092019

В Ужгороді вже вдруге стартували «Чеські дні». ВІДЕО

Життя 4690

Площа Народна в Ужгороді знову перетворилася на «чеське містечко» – адже саме тут стартували «Чеські дні в Закарпатті», які будуть тривати три дні (6-8 вересня). 

І це вже вдруге столиця Срібної землі приймає високоповажних гостей та представників бізнесу із Чеської республіки. Закарпатські можновладці на чолі з головою ОДА Ігорем Бондаренком та головою Закарпатської облради Михайлом Рівісом радо вітали гостей. Чеську делегацію представляли: заступник голови Сенату Парламенту ЧР Ян Горнік, сенатори – Мірослав Ненутіл, Петр Голечек, Карел Кратохвіле, Еміліє Тржіскова, Петр Шілар, секретар комісії Сенату Їтка Піларжова, посол ЧР в Україні Радек Матула і генеральний консул ЧР у Львові Павел Пешек.

Під час офіційного відкриття надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула зазначив – «Шановні пані та панове, для мене велика честь та радість вітати Вас всіх на цьому заході. Я вітаю всіх від себе особисто, уряду та парламенту Чехії та від всіх імені всіх організаторів цього чудового свята.

Наші предки залишили у Вашому чудовому місті багато пам’яток про себе і про той період історії, коли ми були разом. І ось, чехи знову тут – вони знову приїжджають. Адже Україна для нас дуже важливий партнер у багатьох питаннях, і навіть більше скажу – Україна для нас є хорошим сусідом, хоча ми і не маємо спільних кордонів. І, звичайно, Закарпаття у цьому плані є особливим і найважливішим регіоном нашої співпраці. Підтвердженням цьому є той факт, що дуже багато чеських міст та сіл хочуть налагодити дружні контакти із Закарпаттям.

І, крім цього, у вас чудові туристичні об’єкти, які є дуже цікавими для чеських туристів. На мою думку, найважливішими є людські відносини і мені дуже приємно, що українсько-чеські відносини є традиційно хорошими, дружніми і партнерськими. Саме тому бажаю Україні та Закарпаттю миру, злагоди і розвитку. Окрема вдячність організаторам цього фестивалю за те, що Ви робите. Бажаю всім добре провести час і гарно відпочити!»

Зі свого боку Ігор Бондаренко, голова облдержадміністрації, зазначив: «Сьогодні розпочалося чудове свято – «Чеські дні на Закарпатті»! Я дуже радий всіх вітати і дуже дякую Вам за те, що Ви робите для популяризації та розвитку нашої області. Для нас Чехія дуже давній і надійний партнер і ми завжди раді, що наші контакти не тільки не забуваються, а й навпаки – вони постійно поглиблюються. Тож давайте всі разом отримаємо позитивні емоції від цього чудового дійства, яке організовують для нас наші чеські партнери. Зі святом усіх нас!»

До привітань долучилися також і Михайло Рівіс – голова Закарпатської обласної ради та Богдан Андріїв – ужгородський міський голова та ін.

Чеські партнери з Устецького краю в рамках свята подарували Закарпаттю машину швидкої допомоги, яка заплановано має працювати у дитячій лікарні у місті Мукачево. Символічний ключ від цього автомобіля було передано Ігорю Бондаренку та Михайлу Рівісу. Автомобіль уже знаходиться у дорозі до місця призначення.

До речі, за планом члени чеської делегації мають відвідати Ужгородський університет, Державний архів Закарпатської області, здійснити екскурсію Ужгородом, а також мають відвідати с. Колочаву, де побувають у музеї Івана Ольбрахта, церкві Святого Духа та могилах жандармів і Миколи Шугая, а також музеї архітектури та побуту «Старе Село».

А всіх тих, хто відвідає триденне свято, чекає дуже строката та цікава культурна програма. Також тут буде нагода скуштувати традиційні чеські страви та продегустувати пиво відомих чеських марок. Підприємцям теж буде корисно та цікаво відвідати захід, адже під час семінарів вони зможуть налагодити зв’язки з чеськими колегами, які виявляють інтерес до Закарпаття.

Юрій КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах