87143
21:57 10.072019

На Ужгородщині заклали перший камінь у будівництво угорського культурного центру. Фото

Життя 6166

Ідея збудувати такого роду багатофункціональний комплекс у смт Середнє виникла вже давно, адже населений пункт завжди вважався культурним центром регіону, а його вина, видатні постаті та традиції зробили своє. Носитиме центр ім’я графа Бутлера, адже саме у його будинку у далекому 1805 році зберігали корону угорських королів – корону Святого Іштвана.

 У новозбудованій будівлі планують проводити мовні курси та різноманітні свята – створять всі можливості для того, щоб колись чисельна угорська громада населеного пункту згадала своє коріння.

«Перші письмові згади про Середнє датовані 1461 роком. З населеним пунктом повязують і ім’я відомого Іштвана Добо, – згадала Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. – Саме його родина захищала замок міста Егер (Угорщина) від турків. Читали ми й роман про Бутлера, і знаємо, що саме в тому будинку, де знаходитиметься наш культурний центр, тікаючи від Наполеона ховали корону Святого Іштвана».

Тож коли оголосили грант на будівництво культурних центрів Закарпатський угорський інститут вирішив відновити цей будинок та подав заявку. Зараз, від колись величної будівлі, залишились одні руїни, проте після капітальної реконструкції тут розміститься навчальна база для студентів спеціальності «Туризм».

На таку подію прибув й Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, який зауважив, що закладення першого каменю в будівництво культурного центру яскраво змальовує його роботу за останні п’ять років.

– Після початку збройного конфлікту на Сході України ми бачимо, що наша допомога вкрай потрібна, адже на жаль, держава не має потрібних ресурсів для реконструкції істричних будівель та фінансування проектів в галузі культури. Зараз ці руїни отримають нове призначення, чим збагатять громаду краю. Сподіваюсь, на відкритті культурного центру ми разом з українськими друзями матимемо нагоду скуштувати келих середнянського вина.

Українською до присутніх звернувся Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла та наголосив, що між нашими державами традиційно зберігаються дружні та партнерські відносини: «Ми завжди готові допомогти державі-сусіду та сподіваюсь, що наша співпраця триватиме довгі роки. Зі свого боку ми зробимо для цього вже можливе».

Голова селищної ради Емеріх Крицькій назвав закладення першого каменю в будівлю культурного центру як встановлення каменю дружби між українським та угорським народами – «ми діти однієї землі».

Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради та заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС» зауважив, що у всіх нас, українців, угорців, русинів та представників інших національностей на Закарпатті є  спільна історія, одне коріння.

«З цього ми маємо взяти позитив, що не тільки допомагатиме нам вижити у сладних умовах сьогодення, а й рухатись уперед, прогресувати. Я з радістю спостерігаю як Середнє розвивається, як ви оптимістично дивитеся у майбутнє. Будівництво цього об’єкта може з’єднати минуле з майбутнім, коли всі національності на Закарпатті житимуть мирно, дружньо, працюючи над розвитком краю та громад», – додав Йосип Борто.

На подвір’ї майбутньої будівлі заклали капсулу з найважливішою інформацією про будівництво, яке планують розпочати вже наприкінці літа.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини