84348
14:06 3.062019

На Виноградівщині відзначили День національної єдності угорського народу

Життя 2144

Цими вихідними у селі Велика Паладь на Виноградівщині угорська громада Закарпаття відзначала День національної єдності. 99 років тому, у червні 1920 року, було підписано Тріанонський мирний договір між союзними державами Антанти та Королівством Угорщина. Тоді Угорщина була змушена погодитися на значні обмеження та втрату територій.

Ось уже дев’ятий рік поспіль Угорщина та й усі угорські громади світу відзначають пам’ятну дату «Дня національної єдності» – 4 червня. Це прописано в ухваленому парламентом Угорщини законі. З його підписанням угорський уряд переконливо заявив: «Кожен член угорської спільноти, що опинився під владою декількох країн, належить до єдиної нації, єдність якої не можуть зруйнувати навіть державні кордони, і це вказує на особисту ідентичність угорців та всієї спільноти взагалі».

Традиційно відзначення Дня національної єдності розпочалося зі служби у реформатській церкві Великої Паладі. Сюди приїхало чимало високоповажних гостей, серед яких Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини у місті Ужгороді, Петер Ердеї, провідний консул Консульства Угорщини у місті Берегово, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради, Борнобаш Кейс, депутат Закарпатської обласної ради.

Голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» у Великій Паладі Каталіна Ільєш урочисто відкрила захід та привітала гостей. Далі слово отримав Петер Ердеї. У своїй святковій промові він зауважив, що Угорщина має багату історичну спадщину – за останні тисячу років країна пережила чимало потрясінь та змін.

– Мирні і радісні часи змінювалися війнами та періодами смутку. Сьогоднішній поминальний день є однією з темних сторінок нашої історії – 99 років тому Угорщина втратила значну частину своєї території, яка внаслідок підписання Тріанонського мирного договору відійшла до інших країн. День національної єдності показує згуртованість народу, у якій частині світу він би не знаходився.

«Велика Паладь яскраво змальовує ситуацію, яка виникла після підписання Тріанону, – звернув увагу Василь Брензович. – Цей населений пункт був так само відділений від області Сатмар і приєднаний до теперішнього Закарпаття. Такі зміни кордону ніби герметично закрили цей регіон від тих місць, де колись жили та працювали їхні предки. Проте ми можемо пишатися жителями Великої Паладі – незважаючи на всі ці моменти, вони зуміли розвиватися, плекати свою мову, культуру та віросповідання, при цьому залишитися на рідній землі».

Василь Брензович висловив сподівання, що відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Нодьгодош» все-таки відбудеться і населений пункт знову «віллється в колишній ритм».

Після всіх виступів та промов вихованці місцевої школи презентували насичену концертну програму, чим довели гостей до сліз – було чуттєво та трагічно одночасно.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини