82834
16:03 17.052019

В Ужгороді розпочався «Чендей-Fest». ВІДЕО

Життя 7383

Оригінальний літературний фестиваль — Чендей-Fest, на честь знаменитого письменника закарпатця Івана Чендея, стартував в Ужгороді. В обласній бібліотеці урочисто дали старт низці літературознавчих, культурологічних та освітніх заходів. Зокрема, уже вдруге відбувся конкурс малої прози.

Іван Трещак, організатор «ЧЕНДЕЙ-FEST»

Ми обирали не відомих письменників, які уже видавали книжки, а саме ті, які молоді і не мають змоги видаватися. Ми шукали справжні смарагди, діаманти, які потребують обробки. Знайти необроблені золоті злитки – це була основна мета, знайти таланти. І коли ми побачили, які таланти віднайшли, то не могли зупинитися, це дало поштовх для другого фестивалю.

Цей літературний фестиваль проводиться Міжнародним благодійним фондом імені нашого іменитого земляка. Цьогоріч заходи стартували із прем’єри документальної стрічки «Ясенова Івана Чендея», у якій оповідається про джерела натхнення прозаїка, зокрема гору Ясенову у селищі Дубове, де народився письменник.

В’ячеслав Бігун, режисер стрічки «Ясенова Івана Чендея»

Цей фільм можна назвати кіно-новелою. Це частина роботи потенційної великої про Івана Чендея. Це друга кіно-новела, перша називалася «Криниця Чендея», яку написала дружина Чендея Марія Іванівна. Наш фільм більш скромний, показує те, що відбулося минулого року під час «Чендей-фесту». Зокрема, сходження на Ясенову, Ясенову як духовного центру для самого Івана Михайловича, де він черпав своє натхнення.

Презентована стрічка – частина майбутнього великого документального фільму про видатного українця. Зокрема, не оминули й увагою постать Івана Чендея як автора сценарію легендарного фільму Параджанова «Тіні забутих предків».

В’ячеслав Бігун, режисер стрічки «Ясенова Івана Чендея»

І далі ми працюємо також із Олександром Гаврошем, за підтримки родини Чендея, та інших. Зокрема, співпрацюємо із Сидором Кіралем. Так, нещодавно ми відзняли історію в архіві, пов’язану з істотною роллю Івана Михайловича у створенні легендарних «Тіней забутих предків». Знайшли в архіві перший сценарій до стрічки, адже Параджанов приєднався пізніше. Цей оригінал сценарію Іван Чендей сам приніс в архів. Є відзнятих кілька сцен, вони завершені. Будемо працювати над тим, аби завершити фільм.

Завершиться «Чендей-фест» cходженням на гору Ясенову та встановленням пам’ятної дошки.

UZHINFORM

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах