74167
18:22 25.012019

Вчимося економити: сучасні варіанти

Життя 2189

Думки про економію в більшості людей асоціюються з нестачею коштів. Однак насправді заощадження коштів та правильний розподіл доходів допомагають зібрати чималу суму, яку можна використати на відпочинок чи придбати давно омріяну річ.

Разом з тим ми маємо розуміти, що економія не передбачає негайної відмови собі у всьому, а лише спонукає більш раціонально витрачати свій бюджет. Важливо не те, скільки ви заробляєте грошей, а скільки їх у вас є. На перший погляд, може здатися, що зберегти кошти не так уже й складно, але це помилкова думка, бо навколишній світ сповнений безлічі спокус.

Необдумані покупки можуть вибити будь-який бюджет з наміченої колії. І тут ідеться не про зайві 20–30 гривень на чергову каву чи круасан, адже сумарно таких незначних витрат до кінця місяця може назбиратися й на добру тисячу гривень. А про десяту сукню, ще одну нову іграшку для дитини чи модний гаджет, на які може піти ледь не половина сімейного бюджету.

Не слід недооцінювати й рекламу. Хоча багато хто вважає, що не піддається її впливу, вона все одно діє на психіку, адже потрапляє на очі практично скрізь: на вулиці, екрані телевізора, моніторі комп’ютера – і пропонує щось купити, а значить, витратити гроші. Особливо піддаються впливу довірливі люди. Вони, як правило, не замислюються над дійсною підосновою рекламних роликів і з чистою душею витрачають кошти на абсолютно непотрібні товари.

Радимо вам вести облік витрат. Це може бути як сторінка в записнику, так і спеціальна програма, завантажена на смартфон. Протягом місяця записуйте всі витрати, починаючи від проїзду громадським транспортом і завершуючи купленою на базарі зеленню. У кінці місяця підбийте підсумки та проаналізуйте, що було обов’язковою покупкою, а що просто забаганкою. Так ви знатимете, без чого можете обійтись і скільки на цьому вдасться заощадити.

Освойте правило чотирьох конвертів – найбільш елементарний і корисний спосіб економити гроші. Він допоможе навчитися правильно вести бюджет та уникати зайвих витрат. Пояснимо на прикладі сімейної пари. Припустимо, у них ще немає дітей, але є орендоване житло. Заробляє подружжя разом 20000 гривень за місяць.

  1. Відкладаємо 10% на заощадження (депозит, майбутні інвестиції). Це 2000 грн.
  2. Відраховуємо на обов’язкові витрати – оренду квартири та оплату комунальних послуг. Орієнтовно ця сума становитиме 8000 грн (5000+3000).
  3. Не забуваємо відкласти на відпустку – 1000 грн.
  4. Отже, після всіх відрахувань залишається 9000 грн. Саме їх ми й ділимо на чотири конверти: по 2250 грн на кожен. І саме на цю суму потрібно прожити тиждень. Сюди входять витрати на їжу, гігієну й догляд, необхідний одяг та всі дрібнички, які прикрашають наше життя і рятують від рутини: посиденьки з друзями в кафе, походи в кіно тощо.

Звісно, спочатку буде нелегко вкластися в ці ліміти, якщо не ви звикли витрачати гроші раціонально. Але з часом усе вийде.

Майже половину бюджету середньостатистична родина витрачає на харчування. Експерти запевняють, що при дотриманні нижче наведених способів можна зекономити до 30% сімейного бюджету.

Перед походом у магазин обов’язково перевіряйте наявність продуктів, термін придатності яких дозволяє не купувати такі самі мінімум тиждень. Відвідуйте супермаркет раз на тиждень, склавши список необхідних товарів. Причому намагайтеся здійснювати свої покупки в одному торговому центрі, де отримаєте можливість заробляти бонуси, користуватися дисконтними картами та знижками для постійних клієнтів.

Не піддавайтеся різним магазинним хитрощам, які змушують вас витрачати більше грошей, ніж ви розраховуєте. Приміром, на полицях, що розташовані на рівні очей, завжди викладені продукти з високою вартістю, а дешевші, але з такою ж якістю, знаходяться на нижчих. Звичайний психологічний і маркетинговий хід, розрахований на вашу лінь.

Продукти з тривалим терміном зберігання (овочі, крупи тощо) купуйте оптом у самих постачальників, тоді ви не будете переплачувати магазину за послуги з перевезення та зберігання цієї продукції. Намагайтеся купувати овочі та фрукти по сезонах, коли вони продаються за свою фактичну вартість, до того ж і користі можуть принести більше.

Якщо значну частину витрат на продукти становить м’ясо, тоді запам’ятайте, що курка, куплена цілком, обійдеться вам дешевше, та й кількість страв, які можна приготувати з неї, дуже велика і різноманітна.

Під час робочого дня припиніть харчуватися в буфеті або постійно ходити в кафе. Беріть їжу з собою: це і дешевше, і корисніше, адже ви будете знати, з чого приготована страва або якої якості ковбаса у вас на бутерброді.

Застосовуючи такі прості поради, уже через два місяці ви помітите, що розмір витрат значно скоротився. А от якість та різноманітність їжі збільшилася, причому родина навіть не помічає якоїсь економії, бо її фактично немає – ви просто почали раціонально ставитися до закупівель продуктів.

Ще декілька важливих моментів. По-перше, відмовившись повністю або скоротивши кількість викурених сигарет, можна за рік зібрати суму, якої вистачить на придбання гаджета. По-друге, звичка користуватися послугами таксі з будь-якого приводу створює велике фінансове навантаження. По-третє, якісний одяг можна купити й на міжсезонному розпродажу, зекономивши таким чином до 50% вартості.

Не забуваймо й про відпустку. Коли людина цілий рік працює, то свій омріяний відпочинок хоче провести в гарному місці та в хороших умовах. І це не обов’язково означає п’ятизірковий готель на березі Середземного моря. Можна обрати те саме море, але винайняти житло квартирного типу із власною кухнею. Наприклад, гарні сучасні апартаменти, дуже схожі на ті, що пропонують дорогі готелі, проте без такого рівня сервісу. Але ж ми можемо й самі помити за собою посуд? Таким чином ви в кілька разів заощадите на житлі та харчуванні й при цьому будете милуватися тими самими краєвидами.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах