72610
14:16 28.122018

В Ужгороді підсумували децентралізаційні процеси 2018 року

Життя 2356

Прес-конференцію з цього приводу провели в Закарпатському Центрі розвитку місцевого самоврядування. Загалом, в Україні діючими є 782 об’єднані територіальні громади, 22 міста обласного значення теж пройшли відповідні етапи та утворили ОТГ.

Минулого тижня провели вибори у 77 територіальних громадах, на жаль Закарпаття в них участь не брало, як і 10 областей, у яких був запроваджений військовий стан.

Іван Дем’янчук, директор Центру зауважує, що за останні три місяці Закарпаття активізувалося на шляху створення ОТГ. До Центру почали звертатися за допомогою потенційні ОТГ, вони консультуються та мають надію пройти цей етап: «Сподіваємось вибори до них відбудуться навесні 2019 року. Уже в січні планується подання звернення до Закарпатської ОДА щодо надання висновку тій чи іншій ОТГ. Яка буде реакція на це – будемо відслідковувати».

Керівник Центру також нагадав, що до 31 січня проходить третя фаза подачі на створення Центру надання адміністративних послуг в ОТГ. Навіть якщо поки ОТГ формально і не є створена, вона вже може подати відповідні папери, щоб відкрити центр адмінпослуг для своїх громадян до кінця 2019 року.

На думку пана Івана 2019 рік в Закарпатті стане роком децентралізації, адже багато органів місцевого самоврядування не дивлячись ні на що хочуть проводити процедури створення ОТГ.

Володимир Феськов, радник з питань децентралізації Закарпатського ЦРМС зазначив, що ознакою впроваження реформи децентралізації на Закарпатті є створення Мукачівської ОТГ: «Це лакмусовий папірець, тест на децентралізаційність області. Це був складний та тривалий процес, майже пів року громади проводили обговорення та стикалися на своєму шляху з різними труднощами. Так, Мукачівську ОТГ створили без будь-якого висновку Закарпатської ОДА (що є обов’язковим). І 22 листопада, коли ВР України прийняла буджет на 2019 рік, то передбачила в ньому і трансферти на сільські території, які приєдналися до міської території Мукачева, таким чином визнавши Мукачівську ОТГ».

Голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький розповів про досягнення та труднощі своєї громади у різних сферах соціального життя. Так, вони вже протягом трьох місяців працюють по прямому договору з Національною службою здоров’я України. За рахунок цього вчасно підписали декларації, закупили неохідне обладнання, навчили лікарів працювати на ньому, створили неприбудкову організацію та отримали всі необхідні ліцензії. Наразі Полянська ОТГ отримує фінансування у два рази більше від колись затребуваних державних субвенцій для первинної ланки медицини.

Щодо освітньої реформи, то всі ОТГ виконали в повній мірі завдання Нової української школи – закупили парти та необхідний інвентар.

«Децентралізація це не просто розподіл повноважень та коштів, це міра відповідальності, яка лежить на громадах після об’єднання», – наголосив Іван Дрогобецький.

Крім того, під час зустрічі презентували урядову програму Прем’єр-міністра України Володимира Гойсмана. Її вперше представили 5 грудня на Третьому Форумі ОТГ під загальною назвою «600 днів до завершення реформи». Уряд планує винайти механізми для врегулювання питання створення ОТГ, особливо в частині створення перспективних планів формування громад.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини