6717
18:05 29.052016

Коли дітей потрібно захищати від рідної матері

Життя 1786

1 червня світова спільнота відзначає Міжнародний день захисту дітей.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Напередодні цієї дати суспільство традиційно згадує про проблеми найменших представників соціуму, про тих, які ще самостійно дбати про себе не можуть чи не вміють. І найбільш прикро, коли дітей потрібно захищати передусім від батьків.

Хустська зозуля

На жаль, далеко не кожна жінка є берегинею родинного вогнища. Інколи людину, яка привела на світ дитя, назвати матір’ю просто неможливо.

32-річна мешканка міста над Тисою народила трьох доньок та сина. У хлопчика, на жаль, були вроджені вади розвитку, і невдовзі він помер у лікарні. Утім горе-мати не надто побивалася через втрату, та й доньки її теж мало цікавили.

Тому бабуся дівчаток, пані Ольга, звернулася до служби у справах дітей Хустської міської ради з проханням допомогти їй оформити опіку на неповнолітніх онучок.

– Світлана Кадар процесом виховання своїх нащадків не займається. Для найменшої, 10-місячної Таміли, у хаті немає навіть ліжечка, довкола бруд, сморід. Старші доньки вже два роки проживають з бабусею, матір бачити не хочуть, запевняють, що вона їх б’є. Дівчата не раз лягали спати голодними в холодній кімнаті. Їхній одяг не було кому випрати. Мати покладені на неї державою обов’язки не виконує, – розповіла «Карпатському об’єктиву» представник служби Мирослава Скляр.

Такої ж думки і бабуся дівчат.

– Дітей доньці не треба було ніколи. Її цікавив грошовий приз, адже раніше соціальні виплати призначали досить високі. Коли ж завагітніла востаннє, хотіла зробити аборт, але було пізно, – з гіркотою в голосі каже Ольга Кадар.

Саме тому 59-річна жінка вирішила замітити внучкам найріднішу людину, хоча й так практично була їм за матір.

Скільки дітей – стільки й чоловіків

Слід зазначити, що кожна дитина Світлани мала іншого батька. В офіційному шлюбі жінка була тільки з Петром, батьком старшої Тетянки. Утім прожили вони разом лише рік. Петро поїхав на заробітки і зник… Тож Світлана, аби не горювати, знайшла собі іншого… а потім ще одного… і вже не могла спинитись. Оскільки чи не щодня в хаті хустянки були застілля, то й гостей вона мала немало. Разом зі співмешканцями жінка пускала на вітер усі «дитячі» гроші, жила, можна сказати, із державної допомоги, ніде при цьому не працюючи.

– Я утримую дівчат із мізерної пенсії, заощаджую не всьому, аби вони не почувалися в чомусь обмеженими, адже Тетянка вже 6-класниця, а Марійка наступного року також стане школяркою, – розповідає пані Ольга. – Наразі донька вже три роки живе з черговим громадянським чоловіком. Разом вони ведуть аморальний спосіб життя, часто розпивають алкогольні напої. Дівчата Світлану зовсім не цікавлять. Відколи внучки мешкають зі мною, мати жодного разу їх не відвідала, каже, що заклопотана, не має часу.

Отже, жінка написала позовну заяву до суду про позбавлення доньки батьківських прав.

– Дітей я дуже люблю. Просто в мене погана мати і втручається в мою сім’ю. Їй не подобається Андрій, мій чоловік. Тому вона вирішила мене провчити, усе ще не може зрозуміти, що я самодостатня доросла жінка, а не якийсь там підліток, – виправдовується Світлана. – Заявляю, доньок собі я неодмінно колись поверну. Просто зараз у мене немає грошей на їхнє утримання.

Хустський районний суд прийняв до уваги всі факти, що стосуються непростої справи, і позбавив Світлану Кадар батьківських прав на двох доньок.

– Дівчата перебували на профілактичному обліку міської служби у справах дітей. Після оглядин помешкання жінки спеціалісти відділу повідомили, що в дітей належних побутових умов для проживання разом з матір’ю немає. В оселі відсутній дитячий одяг, меблі, іграшки… навіть продукти харчування. Тому опікуном Тетяни та Марії призначено бабусю. Під час засідання Світлана Кадар запевняла, що не дозволить своїй матері забрати дітей, однак вони й так уже давно проживають із нею, а апеляційну скаргу жінка так і не подала, – зазначив суддя Ярослав Сідей.

Наразі пані Ольга вирішує питання щодо позбавлення доньки прав на маленьку Тамілу, адже вона зараз найбільше з усіх потребує догляду. Звичайно, з бабусею дівчата почуватимуться краще, ніж біля матері-зозулі. Однак Світлана обіцяє народити ще не одну дитину…

Марина АЛДОН

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини