65078
18:05 3.102018

Перевірка на стан алкогольного сп’яніння. Що необхідно знати водію

Життя 163178

Доброго дня! Нещодавно моє авто зупинили працівники поліції й змусили пройти перевірку на стан сп’яніння, при цьому ні мої права, ні процедуру проходження огляду мені не пояснили. Роз’ясніть, як має поводитися водій у такій ситуації. Андрій, м. Ужгород.

Огляд водія проводиться поліцейським на місці зупинки із застосуванням спеціальних технічних засобів (так званих «драгерів», «алкотестерів»), які мають бути дозволені та сертифіковані МОЗ та Держспоживстандартом.

По-перше, в Україні існує спеціальний реєстр медичної техніки та засобів, що дозволені до використання. Перевірка водія на стан сп’яніння може здійснюватися виключно із застосуванням технічних засобів, що містяться в цьому реєстрі. На практиці ж неодноразово трапляються випадки, коли патрульні використовують засоби, що не містяться в реєстрі, а відтак їх використання є неправомірним, а покази не можуть вважатися достовірними.

Окрім цього, технічні засоби для перевірки на стан сп’яніння повинні мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку. Без наявності у поліцейського таких документів огляд не може проводитися, бо є обґрунтований сумнів у придатності таких технічних засобів до експлуатації та достовірності їх показань.

Тобто водію варто вимагати від патрульних пред’явлення цих документів. У свою чергу, ненадання таких документів працівниками поліції є прямим порушенням відповідних інструкцій.

У разі наявності та пред’явлення водію вищезгаданих документів ще варто звернути увагу на період останньої повірки та калібрування технічних засобів. Цей період не повинен перевищувати 6 місяців, інакше його покази також не можуть вважатися достовірними.

У разі відмови водія від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я. Відмова поліцейського відвести водія до закладу охорони здоров’я для проведення огляду на стан сп’яніння лікарем є неправомірною.

Однак водіям також необхідно пам’ятати, що абсолютна відмова від проходження огляду є таким самим правопорушенням, як і керування автомобілем у стані сп’яніння, і тягне за собою таку ж сувору відповідальність.

В будь-якому разі, тільки дотримання водієм правил дорожнього руху і відповідальне ставлення до керування автомобілем є запорукою спокою та впевненості у своїх правах перед працівниками поліції.

Адвокат Крістіан Фекийшгазі,

юридична компанія «Колегіум»

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
Що скажуть інші? Закарпатська психологиня пояснила, чому не варто жити шаблонами
12:08
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
У суботу «Минай» зіграє з одеським «Чорноморцем»
11:39
Всі новини