62663
12:33 3.092018

В Ужгороді відкрили міні-скульптурку угорському композитору Ференцу Еркелю

Життя 3162

В Ужгороді з’явилася нова міні-скульптурка. Присвячена вона Ференцу Еркелю – угорському композитору, піаністу, диригенту, педагогу, засновнику Угорської національної опери, автору гімну Угорщини.

Установили її на стіні Ужгородської дитячої школи мистецтв біля вхідних дверей. Уже традиційно автором скульптурки став Михайло Колодко.

Відкриттю мініатюрки передувала офіційна частина, яку провели в актовому залі школи мистецтв.

В урочистостях узяли участь: Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді Йожеф Бугайла, народний депутат України, голова ГО «ТУКЗ – КМКС» Василь Брензович, директор Угорської національної опери Сільвестр Оковач, міський голова Богдан Андріїв, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта, керівник Консульства Угорщини в місті Берегові Матяш Сіладі.

– Ференц Еркель був не тільки відомим композитором та піаністом, але й шахістом. Тож відкриваючи міні-скульптурку, ми вшановуємо цього легендарного митця, – зазначив Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді Йожеф Бугайла. – Нині, окрім відкриття міні-скульптурки на його честь, закарпатці також матимуть нагоду побачити його славетну оперу “Банк-Бан”. Варто зазначити, що Угорська національна опера вже неодноразово виступала на Закарпатті. Сподіваюся, цього разу її вітатимуть з таким самим успіхом.

За словами заступника голови ОДА Ярослава Галаса, відкриття цієї мініатюрки – це ще один символ переплетіння культур у нашому багатонаціональному місті. Оскільки дружні взаємини Угорщини та України є багатовіковими, що підтверджує низка історичних фактів. Тож жодні спроби розсварити ці два народи не вдадуться.

На тому, що ця подія – ще один внесок у поглиблення дружби між обома країнами, наголосив під час свого виступу й міський голова Богдан Андріїв: “У цій школі мистецтв навчаються діти багатьох національностей. Тож така скульптурка – це підтвердження того, що наше місто толерантне до всіх національностей та культур”.

У свою чергу, директор Угорської національної опери Сільвестр Оковач розповів про цікаві віхи життя Ференца Еркеля, а також детальніше про оперу “Банк-Бан”. Відтак приємним сюрпризом для всіх присутніх стало те, що пан Сільвестр виконав уривок із цього твору.

Після виступів поважних гостей директор школи Наталія Громова запросила на сцену і вихованців закладу, які представили гостям, зокрема, вокальні й танцювальні номери.

Після всіх урочистостей під оплески присутніх скульптурку Ференцу Еркелю відкрили міський голова Ужгорода Богдан Андріїв та директор Угорської національної опери Будапешта Сільвестр Оковач.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини