60586
18:03 29.072018

В іршавчанки на городі виросла квасоля-змія

Життя 12990

На Іршавщині, в селі Малий Раковець, на городі господиня виростила квасолю, стручки якої схожі на змію – такі в’юнкі. Довжина лопаток – понад півметра.

– Вирощую квасолю різних сортів, бо у нашій родині люблять страви з неї. Готую лопатки тушковані, з олією, а також підбивані (підбивані лопатки – суп, який заправляють сметаною. – Примітка автора), – розповіла пані Ганна кореспонденту «Карпатського об’єктива». – Є у мене піша пасуля і тичкова, родять білі і зелені лопатки. Мала і фіолетові, але пропали. Були дуже смачні. Родич Юрій дав навесні декілька насінин пасулі. Йому дали, а він з нами поділився. Казав, якісь файтові.

Коли бобові почали плодоносити, господиня побачила, що рослина екзотична. Урожаєм тішиться. Веде на город. З тичок звисають в’юнкі стручки квасолі, деякі так покрутилися, як плазуни, яких багато хто боїться. У цьому списку і я, і моя співрозмовниця.

– Такі довгі лопатки ще не бачила. Урожай здивував. Он як довкола тички пасуля обвилася. Лопатки мало того, що цікаві своєю формою, вони ніжні, мають хорошу м’якоть, без ниток. Відварила їх, а потім потушкувала з цибулею. Смакота, – не приховуючи емоцій, господиня зізнається, що декілька лопаток залишить для насіння, аби наступного року посадити і виростити такі дивні і смачні лопатки.

Торік бачила таку квасолю в Перечині. Писала про це для «КО». Вігна спаржева овочева, квасоля китайська називається.

Тетяна Грицищук, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах