45713
10:44 2.122017

До Всесвітнього дня боротьби́ зі СНІДом, у центрі Мукачева, школярі влаштували флеш-моб

Життя 4255

Вчора, 1 грудня, на площі Кирила і Мефодія, біля театру, за участю лідерів Мукачівської учнівської ради старшокласників пройшов міський флеш-моб «Ви-не одні!» на тему боротьби зі СНІДом.

_MG_4692

У рамках флеш-мобу для громадськості було представлено інформаційний ролик, у якому розповідалося про саму хворобу та можливість його передачі. Також у фільмі була надана статистика про розповсюдження ВІЛ/CНІД у світі та зокрема в Україні.

Опісля перегляду ролику ведучі розповіли про цю жахливу хворобу і закликали громадськість толерантно ставитись до ВІЛ-інфікованих людей. Згодом, діти вишукувались у форму червоної стрічки, – символ солідарності із ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД, тримаючи у руках червоні кульки. Опісля кульки пустили в небо!

Також під час цієї акція школярі роздавали жителям міста над Латорицею інформаційні буклети.

Як розповіли для «Карпатського об’єктиву» в управлінні освіти, молоді та спорту міськвиконкому, подібні акції проходять у місті вже не перший рік, а флеш-моб відбувся у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Самі діти зізнаються, що заради такої справи, вони готові належно підготуватись, щоб привернути увагу громадськості до серйозної проблеми. До того ж готові і надалі проводити подібні заходи!

_MG_4656

Зазначимо, що Всесвітній день боротьби́ зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом – звернути увагу суспільства на цю проблему.

Статистика!

За весь період епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу з моменту реєстрації першого випадку інфікування ВІЛ в Закарпатській області офіційно зареєстровано 999 осіб з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції, в т.ч. дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, – 208, 339 особам в області встановлено діагноз СНІД.

За весь період епіднагляду 127 осіб знято з обліку у зв’язку зі смертю від захворювань, зумовлених захворюваннями стадії СНІД, із них 3 дітей.

Із всіх зареєстрованих 86 (8,6%) – споживачі ін’єкційних наркотиків

На сьогоднішній день на диспансерному обліку перебуває 560 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 185 – хворі на СНІД. Дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями – 54, в т.ч. у 43 дитини діагноз ВІЛ-інфекції в стадії підтвердження, іншим ВІЛ-інфекцію підтверджено.

Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами області залишаються Хустський (68,3 на 100 т. нас.), Свалявський (64,7 на 100 т. нас.), Тячівський (57,1 на 100 т. нас.), Мукачівський (53,2 на 100 т. нас.) райони та м. Ужгород (81,8 на 100 т. нас.).

За шляхами інфікування: 34 особи (6,1%) інфікувалась при вживанні наркотиків ін’єкційним шляхом, 2 особи (0,4%) – парентеральним шляхом при інших немедичних маніпуляціях (немедичні контакти з кров’ю інфікованих людей), 440 осіб (78,6%) інфікувалася ВІЛ статевим гетеросексуальним шляхом, 22 (3,9%) – статевим гомосексуальним, 54 (9,6%) – вертикальним, у 8 осіб (1,4 %) – шлях інфікування не визначено.

Ілона Вільна

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини