42206
16:05 6.102017

Як закарпатці готуються до опалювального сезону

Життя 2297

Наближається зима, яку чимало українців чекають з острахом.

11

Цьогоріч синоптики прогнозують найсуворішу зиму за останню сотню років. Учені переконують, що по всій Європі буде багато снігу, пронизливий вітер і сильні морози – до мінус 30°С. Протриматися похолодання може до квітня 2018 року. Аномально низькі температури вдарять уже на початку грудня.

Оскільки насолоджуватися теплом залишилося недовго, закарпатцям варто подумати про тепло у своїх оселях.

Ціни на газ поки не підвищуватимуть

Не так давно на засіданні уряду міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко заявив, що житлово-комунальні мережі України готові до початку опалювального сезону на 95%.

Хоча експерти енергетичної галузі з сумнівом сприйняли таку заяву. Вони нагадують про такі проблеми житлово-комунального господарства, як зношені мережі, низький рівень обліку спожитого тепла, а також побоюються, що дасться взнаки брак антрацитового та газового вугілля.

Якщо вірити заявам урядовців, то жодних підвищень цін на газ протягом опалювального сезону не буде. За словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, для цього немає жодних підстав.

«Ми вважаємо, що ціна на газ має формуватися відповідно до ринку газу та відповідної формули. Головне, щоб формула була справедливою. Зараз наша технічна служба працює над тим, аби зробити верифікацію формули формування ціни газу», – сказав прем’єр.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію, воду та опалення визначає Нацкомісія у сферах енергетики і комунальних послуг, а вартість блакитного палива – уряд. При цьому від ціни на газ залежить собівартість гарячої води й опалення. Так, якщо Кабмін підніме єдиний тариф на газ, то НКРЕКУ слідом підвищить вартість гарячої води та опалення.

Закарпатська область першою в Україні відмовилася від централізованого тепла й повністю перейшла на автономне. Тож індивідуальною системою обігріву тут нікого не здивуєш. У 80% мешканців обласного центру встановлені саме газові котли.

Як повідомили нам у «Закарпатгаз збуті», ціни природного газу для потреб населення, встановлені 1 квітня 2017 року, на опалювальний сезон не змінюватимуться.

Ціна газу за 1000 куб. м за наявності лічильника з урахуванням тарифів на розподіл, транспортування та вартості постачання (з ПДВ) – 6 957,90 грн. Ціна газу за відсутності лічильника – за нормами (з ПДВ) :

– якщо в помешканні споживача встановлена газова плита без гарячого водопостачання та газового водонагрівача, за 1 особу на місяць – 37,57 грн. (5,4 куб. м х 6,9579 грн.) ;

– якщо в помешканні споживача встановлені газова плита та газовий водонагрівач, за 1 особу на місяць – 73,06 грн. (10,5 куб. м х 6,9579 грн.).

До прикладу, в молодої сім’ї Старковських за минулий опалювальний сезон вийшло до 3 тис. грн. Подружжя проживає у двокімнатній квартирі в одній із багатоповерхівок Ужгорода.

«Нам не потрібно думати про жодне утеплення, і зима нам не страшна. Для нас автономне газове опалення – це оптимальний варіант. З економічної точки зору, вигідно. Коли хочеш зекономити, вимикаєш», – підсумовують молоді люди.

Дійсно, для компактних приміщень газ залишається найоптимальнішою системою обігріву. А от власникам чималих приватних будинків доведеться задуматись, який вид опалення обрати.

Дрова цьогоріч подорожчали на 50%

Останніми роками дуже популярними залишаються твердопаливні котли. Принаймні власники великих приватних будинків надають перевагу саме їм. Адже давно відомо, що нині такі котли наблизилися до рівня газових: обладнання має регулятори температури, запобіжну арматуру, вони прості й доступні в експлуатації.

Причому такий котел може бути як основним, так і резервним (тобто додатком до вже існуючої системи опалення) і працювати не лише на опалення, але й підігрів води в бойлерах.

Якщо говорити про економію, то тверде паливо є дійсно дешевшим, ніж газ. Забезпечення місцевого населення твердим екологічно чистим паливом – одне із завдань Закарпатського обласного лісового та мисливського господарства. Тож ми поцікавилися, скільки цьогоріч коштують дрова для населення і де їх можна придбати.

«Реалізація деревини здійснюється вільно, за поданими заявами мешканців. У кожному лісовому господарстві на лісництвах є пункти для виписки дров. Тож кожен житель Закарпаття може звернутися в державне лісове господарство, аби виписати дрова паливні за встановленими відпускними цінами для населення, – зазначають у Закарпатському лісовому господарстві. – Звісно, в осінній період суттєво зростає попит на дрова і виписувати їх стає важче. Це пояснюється тим, що лісові господарства починають реалізовувати дрова для бюджетних установ і соціальних закладів. Минулого року тільки населенню продали 180 тисяч кубометрів дров. За цей рік – уже 118 тисяч кубометрів».

Кубометр дров паливних для населення в лісництвах та лісових господарствах реалізується по кожному району окремо. Так, без ПДВ на шпилькові вартість дров – від 140 грн (ДП «Брустурянське ЛМГ») до 380 (ДП «СЛАП «Іршаваагроліс»), на м’яколистяні – від 195 (ДП «Ужгородське ЛГ») до 445 (ДП «СЛАП «Іршаваагроліс»), відповідно твердолистяні – від 205 (ДП «Рахівське ЛДГ») до 487 (ДП «СЛАП «Іршаваагроліс»).

Варто зазначити, що дрова бувають трьох типів залежно від їхньої теплотворної здатності. Перша – це так звана тверда група: дуб, береза, ясен, клен. Вони при спалюванні виділяють більше теплової енергії. До другої групи належать хвойні дерева і вільха. Найменшу теплотворну здатність мають м’яколистяні породи, зокрема тополя.

Дрова другої та третьої груп можна придбати за ціною від гривень за кубометр. Такі розцінки лісові господарства Закарпатської області пропонують населенню, адже, згідно з розпорядженням облдержадміністрації, реалізують їх з мінімальною рентабельністю. Навіть якщо до цієї суми додати витрати на доставку, економія все одно виходить суттєва.

Варто зазначити, що приватні підприємці підняли ціну на дрова. До прикладу, якщо минулого року можна було купити 8 складометрів дров за 4–4,5 тис. грн, то цього – як мінімум за 6 тис. грн. Вартість дров зросла приблизно на 50%. Тож, звичайно, дешевше купувати дрова через лісництва. Утім чи можна буде це так легко зробити, запитання риторичне.

Окрім твердопаливних та газових котлів, є безліч інших видів опалення: повітряне, водне чи електричне. Існують і різні варіанти альтернативного палива. Який обрати, залежить тільки від вас. Для цього потрібно проаналізувати стан своєї оселі. Підрахувати, що ж вигідніше.

Утім, який би вид опалення ви не обрали, не забувайте і про теплоізоляційні заходи. Вони допоможуть не втрачати цінне тепло і навіть більше, підвищити температуру в приміщенні на кілька градусів.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах