41599
12:09 27.092017

У Закарпатському угорському інституті ім. Ф.Ракоці ІІ урочисто відкрили новий навчальний рік

Життя 1925

25 вересня відбулось урочисте відкриття навчального року в Закарпатському угорському інституті ім. Ф.Ракоці ІІ та посвячення першокурсників у студенти. Традиційно урочистості проходили в Берегівській реформатській церкві та розпочалися із внесення історичних прапорів Закарпаття й виконання гімну інституту.

IMG_2425

На святковий захід запросили високопосадовців із Закарпаття та Угорщини. Серед запрошених були присутні: Золтан Балог, міністр людських ресурсів Угорщини, разом з делегацією, Йожеф Бачкаї, заступник держсекретаря Міністерства закордонних справ Угорщини, Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», голова Благодійного фонду Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ, народний депутат України, представники органів місцевого самоврядування та духовенства.

З вітальним словом до присутніх звернулася ректор інституту, депутат Закарпатської обласної ради Ілдика Орос. Вона розпочала свій виступ зі спогадів про становлення вишу, його формування та подальший розвиток, адже за роки свого існування навчальний заклад подолав багато складнощів і став таким, яким він є сьогодні, – європейським багатопрофільним вузом.

IMG_2443

«Інститут з року в рік змінювався, намагався стати кращим для своїх студентів, дати їм більше ніж просто знання. Я дякую всім, хто доклав зусиль до того, щоб ми вчасно та з новими силами розпочали цей навчальний рік. Вступна кампанія 2017-го була успішною, і цьогоріч у виші вчитимуться загалом 1224 студенти», – зазначила пані ректор.

Крім стаціонарного та заочного навчання, Закарпатський угорський інститут постійно проводить різноманітні курси. Так, одним з найуспішніших напрямів минулого року виявився курс вивчення угорської мови, який наразі нараховує понад 3 тисячі слухачів.

Ілдика Орос згадала й новий закон про освіту, зокрема його 7-му статтю, яку включили до нього, незважаючи на думку представників національних менших, що проживають на території України. Цей закон обмежує навчання рідною мовою національних меншин лише початковими класами. Пані ректор навіть показала присутнім угорськомовні книжки для першокласників. Підручники в жахливому стані, порвані в багатьох місцях і зовсім не заохочують школярів до навчання, а кошти на нові уряд не виділяє.

«Ми маємо зробити все, що в наших силах, аби повернути собі право на навчання рідною мовою, яке закладено в Конституції та міжнародних зобов’язаннях України. Сподіваємося, до нас дослухаються!» – додала пані ректор.

Золтан Балог у своєму виступі висловив готовність уряду Угорщини в усьому підтримувати угорськомовне населення Закарпаття, адже першочергове бажання жителів краю – мати гідну роботу та достойно забезпечувати родину, залишаючись при цьому на рідній землі. Міністр навів деякі цікаві цифри: 71 угорськомовний, 31 українсько-угорський заклад та 1 угорсько-російська школа наразі функціонують на території області. Цього року в угорських школах Закарпаття загалом навчається понад 16 тисяч учнів, а викладають 2196 учителів.

Для уряду Угорщини природною є підтримка угорськомовного населення, що проживає за межами країни. Для таких цілей щороку в бюджет закладають відповідне фінансування, яке завдяки грантовим програмам можуть отримати й закарпатці.

«Прийнявши Закон «Про освіту», уряд України поставив нацменшини в дуже скрутне становище, адже навчання рідною мовою є вкрай важливим для підростаючих поколінь. На цю тему я мав намір поспілкуватися з Лілією Гриневич, міністром освіти і науки України, яка мала бути присутньою на сьогоднішніх урочистостях, але, на жаль, вона в останній момент скасувала візит», – повідомив міністр людських ресурсів Угорщини.

Важливим фактором у питанні освітнього закону Золтан Балог визнав підтримку з боку депутатів Закарпатської обласної ради, які під час чергової сесії звернулися до Президента України з проханням внести правки чи накласти вето.

Крім того, міністр поділився з присутніми важливою новиною: уряд Угорщини виділив значну суму на будівництво сучасного спортивного комплексу та великого басейну біля будівлі Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ.

IMG_2562

У свою чергу, Василь Брензович теж привітав усіх студентів з початком навчального року й побажав їм наснаги та успіхів.

«Саме зараз починається найкращий період вашого життя, ви щодня матимете змогу пізнавати щось нове та постійно розвиватися в обраному напрямі. Проведіть ці роки з користю, не марнуйте час на нісенітниці, завжди прагніть досягнути більшого», – наголосив голова ГО «ТУКЗ – КМКС».

Зокрема Василь Брензович зазначив, що в такий складний для держави час велику допомогу угорськомовному населенню Закарпаття надає уряд Угорщини, який постійно створює різноманітні програми підтримки та довготривалі проекти для розвитку в краї підприємництва.

«Ми постійно зіштовхуємося з труднощами, але початок цього року приніс для нас неочікуваний поворот – уряд України прийняв Закон «Про освіту», який суттєво обмежує права національних меншин на навчання рідною мовою. Ми чекали, що до нас дослухаються, стукали у всі двері, але поки що цього не сталося», – зауважив Василь Брензович.

Незважаючи на всі сподівання, Президент України Петро Порошенко ввечері 25 вересня все-таки підписав Закон «Про освіту».

Варто згадати, що в Закарпатському угорському інституті ім. Ф.Ракоці ІІ кілька років тому започаткували хорошу традицію – під час відкриття навчального року вручати «Премію Ракоці». Цю нагороду щоразу отримують дві поважні людини, які зробили вагомий внесок у становлення навчального закладу та його розквіт.

Цей рік не став винятком: в урочистій атмосфері нагороди вручили Йожефу Бачкаї, заступнику держсекретаря Міністерства закордонних справ Угорщини, за його багаторічну плідну роботу на посаді Генерального консула Угорщини в містах Ужгороді й Берегові та Йосипу Жупану, колишньому міському голові Берегова, за всебічну підтримку при створенні вузу.

На завершення урочистостей представники історичних церков попросили Божого благословення для всіх присутніх.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини