162884
14:25 16.052024

У Перечині відзначили День вишиванки: дитячий флешмоб, етнофотозона та виставка музейних експонатів

Життя 2240

Сьогодні, 16 травня, – Всесвітній день вишиванки. Це міжнародне свято, яке покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення – щороку в третій четвер травня. Свято не прив’язане до жодного державного чи релігійного. До нього може долучитися будь-хто, одягнувши вишиванку.

У всіх навчальних закладах Перечинської територіальної громади провели тематичні години. У Перечині відбувся дитячий флешмоб.

– Вся наша Філія, учні у кількості 300 осіб взяли участь у заході з нагоди Дня вишиванки – «Вишиванка єднає Україну». Біля міської ради провели руханку на сучасний лад під пісню «Моя сорочка – вишиванка». Майже всі діти одягнули вишиванки. У таких нарядах самі собі подобаються. До речі, вони їм дуже личать, – розповіла кореспондентці «Карпатського об’єктива» завідуюча Філією Початкова школа Перечинського ліцею імені Героїв 68-го батальйону Богдана Пловайко.

Після флешмобу учні та вчителі завітали до краєзнавчого музею, щоб зробити пам’ятні фото. Працівники закладу оформили етнофотозону, а також підготували виставку «Вишиваними стежками рідного краю».

– Тут представлені експонати декоративної вишивки, а також народне вбрання початку ХХ століття із фондових колекцій нашого музею, – розповіла директорка музею Оксана Вайда. – Виставку вже відвідали міський голова, працівники та депутати Перечинської міської ради, жителі територіальної громади, а також Ужгорода, учні Філії Початкова школа Зарічівської гімназії. Тепер фотографуються наші сусіди, учні Початкової школи. Виставка та фотозона триватиме протягом 16-17 травня. Запрошуємо всіх бажаючих відвідати її безкоштовно.

Додам, що родзинкою виставки стали виготовлені елементи української вишивки атласними стрічками на металевих конструкціях. Це робота завідувачки виставки Наталії Сенченко.

– Готуючись до виставки, ми з Оксаною Михайлівною переглядали в мережі Інтернет різні трендові подєлки. Побачене обговорили і вирішили зробити своє, оригінальне. Замовила стрічки під колір банера, а потім вже взялася до роботи. Справилася протягом двох днів. На металевих конструкціях зробила елементи української вишивки у патріотичних кольорах – жовтому і синьому. Техніка – переплетення. Відверто кажучи, мені самій дуже подобається. Тішуся і щаслива, що вдалося зробити таку гарну вишивку, – поділилася емоціями Наталія Григорівна.

Василь Тимко одягнув вишиванку, яку шість років тому подарував йому Іван Погоріляк.

– То було у 2018 році. Міський голова на нараді сказав, що на День вишиванки треба прийти на роботу у вишиванці. Я сказав, що не маю. Наступного ранку вона у мене була. Так що я маю персональний подарунок від Івана Михайловича, за що йому щиро вдячний. Вишиванка гарна, стильна, подобається. Одягаю на державні свята, – розповів мені Василь Васильович. Зустріла його на вулиці міста. Просив вибачення, що не може приділити мені більше уваги та поспілкуватися, бо після сесії поспішає у справах. Чоловік працює у КЗ «Комунальник».

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах