162819
16:28 15.052024

Військові 711 бригади охорони провели навчання для учнів Коритнянського ліцею

Життя 2184

Як діяти в надзвичайних ситуаціях, правильно надавати домедичну допомогу, поводитися з вибухонебезпечними предметами та як керувати дронами – про усе це дізнавалися учні Коритнянського ліцею Холмківської сільської ради. 

Проводили відкриті навчання з цивільного захисту спеціалісти відділу цивільно-військового співробітництва та інструктори 711 бригади охорони Держспецтрансслужби.

День цивільного захисту у школах є важливою подією, яка спрямована на навчання дітей правилам безпеки та поведінки в надзвичайних ситуаціях. Особливої актуальності це набуло, нині, в умовах війни. 

– Ми продовжуємо здійснювати теоретично-практичні навчання для учнів шкіл Закарпаття. Такі уроки ми почали організовувати ще у 2023 році й продовжуємо донині. Під час навчання розповідаємо учням про поводження з вибухонебезпечними предметами та як правильно діяти, в тій чи іншій, надзвичайній ситуації. Для того, щоб дітям було цікаво і вони легше сприймали матеріал, ми привезли кілька локацій: безпілотні літальні апарати (дітям буде цікаво керувати ними), цікава локація з озброєння (учні зможуть ознайомитися з різною зброєю та приміряти амуніцію, яку використовують наші військові на передовій), медична локація з цивільної медицини, яка дасть учням змогу навчитися правильно надавати домедичну допомогу, – розповів начальник відділу цивільно-військового співробітництва 711 бригади Володимир Луцанич.

Спеціалісти Державної спеціальної служби транспорту зазначають, що такі уроки – патріотичного спрямування. А ще здобуті навички учням знадобляться в житті та допоможуть обрати майбутню професію. 

– Сьогодні діти мають можливість на власні очі побачити дрони, які нині використовують у багатьох професіях. Ця кваліфікація, і компетенція дуже розвивається. Наприклад, у будівництві, аграрному секторі, топографії. Ну і звичайно у військовій справі. Тож я буду розповідати учням про різні види дронів, як вони використовуються, як ними керувати. Сьогодні дрони успішно ведуть розвідку, знищують ворога і навіть рятують наших поранених побратимів з поля бою. Щоб навчитися керувати дроном, потрібно тренуватися багато на симуляторі. Сьогодні ми також дітям його покажемо, а також дамо покерувати дронами, – зауважив Олександр, інструктор БПЛА.

День цивільного захисту в ліцеї не є звичайною подією, він перетворюється на захопливий та освітній захід, який поєднує в собі важливість безпекових знань з цікавими та інтерактивними видами навчання, розповіла директор Коритнянського ліцею Мар’яна Гайду.

– Мета – щоб учні мали можливість практично ознайомитися із навичками дій у надзвичайних ситуаціях. Цього будемо вчитися з учнями як молодшої ланки, так і старшої. Після вступних заходів учні розподіляються на групи та відвідають різноманітні локації. Кожна станція присвячена певному аспекту цивільного захисту, – поінформувала директор ліцею Мар’яна Гайду.

Також під час уроку учні мали можливість дізнатися більше про тактичну медицину від бойового медика, як діяти в ситуаціях, коли хтось дістав поранення, як правильно надавати першу допомогу тощо. 

– Такі навички надзвичайно важливі у житті, оскільки часто люди, які знаходяться у надзвичайних ситуаціях не вміють швидко і правильно надати першу домедичну допомогу. А це елементарні речі й починати їх пояснювати потрібно ще в школі, – розповів інструктор тактичної медицини Денис.

Загалом учні Коритнянського ліцею були в захваті від уроку цивільного захисту. Адже дізналися безліч цікавого, а найголовніше – мали можливість поспілкуватися з військовими, які для них є прикладом того, як потрібно любити і захищати рідну землю.

Христина БІКЛЯН

Фото: 711 бригада охорони ДССТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах