162983
17:32 18.052024

На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі

Життя 2178

Кінець весни-початок літа традиційно знаменується для краян початком відкриття сезону відпочинків на природі. Особливо у вихідні багато родин ідуть до водойм та в ліси, аби відчути красу довкілля, тепло сонця та насолодитися смачною їжею. Про екологічні аспекти питання та сміття по собі після пікніків говорити цього разу не будемо. Сконецентуємо увагу на наїдках.

Тож у скільки обходяться для мешканців області посиденьки біля багаття чи мангалу? Які ціни на м’ясо та овочі? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

М’ясо – застілля голова

Рецептів шашлику багато, але жоден із них не обходиться без головного компоненту – м’яса. Скільки його купувати залежить від апетиту та компанії, а от вартість його є різною.

«Найчастіше беруть шию. Коштує кілограм 200 гривень. Загалом свинина по 170 гривень. Дехто надає перевагу телятині, оскільки вона більш м’яка і не така жирна. Вона обходиться у 300 гривень за кілограм», – розповідає «Карпатському об’єктиву» власниця однієї з м’ясних крамниць пані Галина з Хуста.

М’ясо баранини можна купити від 40 до 85 гривень, сало 100-120 гривень.

Якщо ж хочеться ще й котлет, можна придбати готовий фарш. Коштує він 150 гривень за кілограм. Кому ж до смаку запечені курячі стегенця, то за них доведеться викласти від 60 гривень за кілограм. Але ці витрати є тільки початком приготувань до застілля на природі. Потрібен ще й маринад. Який саме – вирішувати кожному особисто, але в супермаркетах можна купити вже готовий. Ціни на нього також різні – від 27 до 32 гривень.

Картопля, цибуля, фрукти

Жодна вилазка на природу не обходиться без овочів. Зараз ціни на них поступово стають все нижчими і нижчими, оскільки у аграріїв дозрівають врожаї і на ринках краю активно торгують усілякою зелениною.

Найчастіше для пікніку беруть картоплю.

«Молода картопелька у мене від 50 гривень дрібна і від 60 більша. Дехто продає й дорожче. Стара 15-25 гривень. Якщо ще недавно більш активно купували стару, то зараз усе більше покупців цікавиться новою. Ще декілька днів і її вартість стане ще нижчою», – ділиться думками продавчиня з Виноградова пані Наталія.

Цибулю можна купити за 20 гривень стару і пучок зеленої – 8-10, редиска – 15-20. Капуста нова до 30 гривень, стара – до 20 гривень за кілограм, огірки, помідори 70-100 гривень.

До цих сум варто до плюсувати вартість і хліба, спецій та напоїв для відпочинку.

Овочі на природу беруть не всі, але вони під час такого дозвілля є найбільш корисними. Отже, яблука коштують 20-25 гривень, банани – 70-75 гривень, полуниця від 15 (дрібна) до 35-50 більша, черешня 200-250 гривень за кілограм.

Який шашлик є більш безпечним для здоров’я

Загалом дієтологи не радять зловживати шашликом, адже він не вважається здоровою їжею, особливо той, що приготований зі свинини.

«Передусім варто звернути увагу на те, щоб м’ясо було свіжим. Бажано купувати нежирне, – розповідає лікарка з Ужгорода Оксана Курта. – Найбільш безпечним для здоров’я вважається шашлик із нежирного м’яса, такого як куряче філе або індичатина без шкіри. Непоганим варіантом є й баранина чи козлятина. Ці види м’яса містять менше насичених жирів, що зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Загалом краще надавати перевагу м’ясу молодих тварин. Також важливо смажити шашлик на вугіллі або грилі без додавання зайвого жиру чи масла. Такий підхід дозволяє зберегти корисні властивості м’яса, зменшуючи кількість небажаних жирів і калорій. Також важливо не пересмажувати м’ясо, оскільки це може створити канцерогенні речовини. Щоб цього уникнути, слід не допускати пересушування шашлику. При цьому він не має бути й сирим, що може становити ще більшу загрозу для здоров’я».

При цьому фахівчиня рекомендує не об’їдатися шашликом.

«Не думаю, що хтось за один присід самотужки може одужати кілограм м’яса, утім багато хто їсть його доти, поки лізе в живіт. На природі, звісно, ще й апетит кращий. Але раджу їсти невеликими порціями і за один раз з’їдати не більше 200-300 грамів страви. У такому разі шашлик не буде таким згубним для здоров’я. Аби краще він засвоївся також бажано рухатися, а не сидіти на одному місці. Це можуть бути якісь активні ігри, купання, пробіжки», – стверджує вона.

Також, за її словами, шашликом можна і отруїтися, тож споживати його варто обережно.

«Краще не купувати у супермаркетах готовий маринований шашлик. Ніхто не знає, протягом якого часу він знаходився у маринаді. Він може містити різні бактерії, тож ймовірність харчового отруєння підвищується. Крім того, не варто зловживати кетчупом і майонезом. Вони не є корисними самі по собі, а ще й до їхнього складу входить багато нездорових компонентів та емульгаторів. Заїдати страву бажано великою кількістю овочів і неодмінно споживати фрукти, пити багато води. Транспортувати шашлик найкраще у сумці-холодильнику. У спеку м’ясо швидко псується, стає непридатним для споживання. Воно не повинно бути в закритій посудині більше 2-3 годин. Тобто, приїхали на природу, одразу розпалюйте багаття. Інакше почне розвиватися бактеріальна мікрофлора, яка присутня на всіх продуктах», – стверджує Оксана Курта.

Запивати страву на вогні лікарка радить водою, чаєм, безалкогольними напоями.

«Якщо вже дуже припекло, можна випити 50 грамів чогось міцного, але не більше, – зазначає спеціалістка. – Більша доза алкоголю може спричинити загострення чи виникнення панкреатиту, холіциститу, викликати порушення роботи печінки. Також підвищується ризик інсульту. Тому краще вберегтися від проблем, ніж поплатитися здоров’ям».

Цікаво, що хоч шашлик і не закарпатська страва, але краяни її люблять і часто готують на лоні природи. На другому місці за популярністю хіба що бограч та рибна юшка. Утім для декого більш важливим усе ж залишається не їжа, а споглядання природи, прогулянки свіжим повітрям і різні види активності подалі від галасливого міста. При цьому вартість основної страви для пікніка хвилює далеко не всіх.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах