40114
11:33 12.092017

На Закарпатті відсвяткували День Іштвана Добо

Життя 3300

IMG_1832

9–10 вересня в Ужгородському районі провели фестиваль під назвою «День Добо», що пропагує збереження традицій та історії. Барон Іштван Добо був видатним угорським військовим, який прославився героїчним захистом Егерської фортеці від турецьких військ у 1552 році.

Цьогоріч рамки фестивалю вирішили розширити: захід тривав два дні на двох різних локаціях. Святкування розпочалося в селі Часлівці. Відкривала фестиваль керівник громадської організації «Pro Cultura Subcarpathica» Крістіна Кудлотяк. Вона зазначила, що День Іштвана Добо відзначається вже вчетверте.

«Сьогодні ми з упевненістю можемо сказати, скільки чудових заходів було проведено в кожному куточку Закарпаття. Наша команда започаткувала своєрідний автентичний фестиваль, який розкриває колоритну та цікаву культуру краю. Такі святкування вже стали хорошою традицією, і кожного року фестиваль приваблює дедалі більшу кількість відвідувачів», – додала Христина Кудлотяк.

Серед гостей можна було побачити Ференца Кульчара, консула Угорщини в м. Берегові, Ференца Варгу, консула Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді, Василя Брензовича, голову ГО «ТУКЗ – КМКС» та народного депутата України, Ілдику Орос, ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ, Йожефа Баторі, депутата Закарпатської обласної ради, Лівію Балог, голову осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та депутата Ужгородської районної ради, Іштвана Мацко, заступника голови Ужгородської районної ради.

IMG_1863

У своєму виступі Василь Брензович звернув увагу на те, що Іштван Добо народився саме на території теперішнього смт Середнє Ужгородського району. Ця історична постать, його наполегливість та мужність – гідний приклад для угорців Закарпаття, адже майбутнє громади закладене в її минулому, а минуле заховане в історії та культурі.

Голова ГО «ТУКЗ – КМКС» висловив свою думку і стосовно нещодавно прийнятого Верховною Радою України Закону «Про освіту». Він звернув увагу присутніх, що через таке рішення представники нацменшин не мають зневірюватися, а навпаки, повинні виявляти терпіння, витримку та бути впевненими в тому, що все ще може змінитися на краще.

«Ми маємо зробити все, щоб наші мова, культура та традиції збереглися, щоб ми всі могли й надалі щасливо жити в цьому чудовому краї», – наголосив Василь Брензович.

У коментарі «Карпатському об’єктиву» Лівія Балог подякувала організаторам за проведення фестивалю. Завдяки їхній сумлінній роботі на заході відбулося чимало майстер-класів з народних промислів, участь у яких могли взяти всі охочі.

«Цього дня ми згадуємо Іштвана Добо, чия визначна постать закарбувалася в історії Закарпаття, адже такої хоробрості та впевненості у власних силах, які він виявляв, можна побажати кожному: видатний військовий захищав свою правду і не боявся йти за неї в бій», – констатувала пані Лівія.

Наступного дня, 10 вересня, святкування продовжилися смт Середнє, на території якого народився Іштван Добо. На початку заходу відбувся показовий виступ представників Егерської школи бойових традицій, котрі продемонстрували присутнім своє вміння битися на мечах.

Ілдика Орос привітала всіх мешканців Середнього з їхнім першим фестивалем на честь Іштвана Добо.

«Колись він сказав: «Фортецю захищають не камені, а люди, котрі мають велику силу в душі». Зараз ми можемо почерпнути багато з його слів та тих подій – це наші спільні спогади, які ми завжди маємо зберігати», – зауважила Ілдика Орос.

Далі гостей розважали своїми виступами народні танцювальні та музичні колективи. Зокрема навколо сцени були розташовані палатки народних умільців, які безкоштовно проводили різноманітні майстер-класи з гончарства, виготовлення ляльок, бісероплетіння, вишивання, роботи з деревом та шкірою. Для діток теж підготували чимало забав: народні ігри, каруселі та надувний замок. На фестивалі також можна було скуштувати смачні страви та напої угорської й закарпатської кухні, а також придбати продукцію місцевих виноробів і бджолярів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах