134554
21:17 18.082022

Життєвий доробок Іштвана Лаудона презентували на виставці в Ужгородському замку. Фото, відео

Життя 5328

18 серпня у одній з виставкових зал Ужгородського замку відкрили виставку, присвячену життєвому шляху відомого педагога та натураліста, доктора Ужгородської Королівської католицької гімназії, засновника саду екзотичних рослин Іштвана Лаудона. Дату проведення експозиції обрали не випадково, адже через два дні, а саме 20 серпня, відзначатимуть 160-ту річницю з дня народження Іштвана Лаудона.

Організаторами виставки виступили Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького у співпраці з Інститутом еколого-релігійних студій та Зоологічним музеєм УжНУ. Спільними зусиллями їм вдалося підготувати цікаву експозицію про відомого ужгородця.

Валерія Русин, завідувачка відділу історії та краєзнавства Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького зазначила, що Іштван Лаудон не був пересічною людиною – багато сил віддавав своїм захопленням та залишив після себе помітний слід у колах дослідників. Він був знаний педагог, багато відомостей про якого було знайдено в останньому десятилітті.

«Ми дізналися, що Іштван Лаудон був великий винолюб та винороб. Гортаючи сторінки старої преси ми побачили, що він весь час, як і його батько, приймав участь у виставках по виноробству, де здобував медалі», – додала Валерія Русин.

Руслана Джахман, старший науковий співробітник сектору природи відділу історії та краєзнавства Закарпатського обласного краєзнавчого музею, автор виставки розповіла про підготовку матеріалів та цікаві факти з життя Іштвана Лаудона: «Мене дуже здивувало, що коли одну з вулиць Ужгорода запропонували назвати іменем Іштвана Лаудона багато містян навіть не знали про кого йде мова. Тож у нас не було сумнівів – виставка має бути».

Умовно виставка поділена на чотири частини. Перша з них розповідає про життя, роботу та навчання Іштвана Лаудона, друга – про подорожі, адже він був пристрасним мандрівником. Третя частина виставки показує наукові інтереси Іштвана Лаудона, а четверта – дендросад, залишки якого дотепер збереглися біля дитячої лікарні.

Найунікальніший артефакт виставки – рука єгипетської мумії, привезена Іштваном Лаудоном із подорожі Єгиптом у 1896 році. Свого часу пан Лаудон об’їздив усю Австро-Угорщину, Італію. Звичайно робив поїздки по рідному краю, зокрема в Марамороські гори.

З подорожей Іштван Лаудон часто привозив з собою різноманітний ботанічний матеріал, наприклад насіння рослин, гербарій. Частина гербарних листів, що зробив натураліст, зберігається в фондах Закарпатського краєзнавчого музею та у гербарії біологічного факультету Ужгородського національного університету.

Іштван Лаудон цікавився і тваринним світом. Він зібрав невелику колекцію рогів різноманітних тварин, яка зараз зберігається в Зоологічному музеї Ужгородського національного університету. Серед них роги антилопи куду, барана степового, барана сніжного, козла східно-кавказького, сайгака, козла західно-кавказького, оленя благородного, північного оленя.

Довідка. Народився Іштван Лаудон 20 серпня 1862 року в Ужгороді. Закінчивши 8-класну гімназію, вступає на відділ філософії Будапештського університету, де є слухачем ще 4 роки. Закінчив університет отримавши диплом вчителя грецької та латинської мов. Хоча, крім цих мов, Іштван Лаудон володів ще німецькою та, звичайно, рідною, угорською мовами.

1885 року в місті Будапешт Іштван Лаудон захистив дисертацію «Виховання і культура». З вересня 1886 року став викладачем Ужгородської Королівської католицької гімназії. Хоча він мав філологічну освіту, але викладав ще й природознавство. В гімназії Іштван Лаудон працював до 1914 року. Далі був призваний до армії, оскільки розпочалась Перша Світова війна. Повернувшись з війни, продовжив свою роботу в гімназії.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах