133304
08:51 23.072022

«Чародій різця з Рахова». Для дітей відбулася екскурсія до Музею гуцульської різьби

Життя 3731

“Не вартий нічого і золотий різець, поки не візьме його в руки майстер”

Юрій Павлович

Краєзнавча функція є однією з пріоритетних у діяльності клубу за інтересами «Трембіта», який діє при читальній залі бібліотеки. Днями було проведено екскурсію до Музею гуцульської різьби видатного майстра-різьбаря Юрія Павловича.

Правду кажуть, що гуцульська земля не хлібом єдиним багата, а також і талановитими людьми. Гордістю і славою Рахівщини став славний майстер-різьбар Юрій Павлович.

У музеї представлено колекцію робіт майстра: тарелі, бартки, свічники, роги і є унікальними у своєму роді. У всіх роботах митця – відчутна цікава задумка, кожна робота – в одному екземплярі – цікава і неповторна. Митець дуже вимогливий до себе. Його творчий здобуток – результат напруженої повсякденної праці. Техніка виконання різноманітна – різьба, суха різьба, інкрустація бакунтом, мосяжними цвяшками, пацьорками, кісткою, перламутром.

Юрій Юрійович гостинно зустрів юних краєзнавців, провів екскурсію по музею, ознайомив їх з своїми унікальними роботами, розповів про свої досягнення.

Учасники клубу зацікавились роботами Юрія Павловича, задавали йому запитання, на які різьбар охоче відповідав.

Керівник клубу, бібліотекар, Марія Яворенко провела бесіду-огляд книги «Юрій Павлович: сповідь душі» авторів Аделі Григорук та Олександра Масляника. Розповіла про життєвий та творчий шлях митця. У своїх роботах автор відтворює генетичний код українців, який здатний передаватися від покоління до покоління. Сюжетно-тематичні та портретні композиції – це його літописне свідчення про час, в якому він живе, переданого символічною мовою художнього різьблення. За довгі роки творчої практики Юрій Павлович довів свою майстерність до віртуозності.

У 2005 р. указом Президента України йому присвоєно почесне звання „Заслужений майстер народної творчості України”.

Діти були переповнені новими знаннями і враженнями!

Завідувачка бібліотеки-філії для дітей Єва Дідик подякувала майстру за цікаву зустріч та екскурсію, яка була дуже пізнавальною і принесла всім велике задоволення. Також побажала митцю міцного здоров’я, натхнення та всім нам якнайшвидшої перемоги.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах