133017
14:48 15.072022

На Берегівщині завершив роботу дитячий табір збереження традицій

Життя 2744

Цьогорічний, двадцять сьомий табір зі збереження традицій Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство провело на базі Карачинського греко-католицького ліцею імені єпископа Олександра Стойки протягом 11 – 15 липня.

Щороку організатори зустрічають дітей, які приїжджають до табору, різноманітною програмою, яка акцентує увагу на угорських традиціях. Їхня мета – у неформальній, розважальній формі розширити історичні та етнографічні знання молоді, зміцнити почуття національної ідентичності, забезпечуючи при цьому змістовне дозвілля.

Під час роботи табору діти можуть поринути в історію Угорщини та світ угорських традицій за допомогою різноманітних творчих ігор. Крім того, учасники табору можуть розвивати свою спритність та збагачувати свій світ у рамках різноманітних майстер-класів із рукоділля.

Оскільки табір покликаний розвивати у молоді історико-етнографічні знання, протягом тижня відпочиваючі мають можливість пізнати секрети верхової їзди, стрільби з лука та різноманітних етнографічних занять. Одна з організаторів табору, Рейка Кейс, зокрема, знайомить початківців із секретами стародавніх бойових мистецтв.

«Діти знайомляться зі структурою лука, як його натягувати. Таким чином в інтерактивній формі вони отримують уявлення про життя наших предків: про спосіб життя, як вони полювали та воювали», — каже Рейка Кейс. «Я побачила, наскільки дітям подобаються ці заняття. Для багатьох із них не новинка ані стрільба з лука, ані верхова їзда, оскільки вони повертаються сюди з року в рік», – додає організаторка.

Окрім стрільби з лука та верхової їзди, популярністю серед учасників табору користуються і майстер-класи зі стародавніх ремесел. На цих заняттях – ліплення з глини, виготовлення ляльок, прикрас, макраме, бісероплетіння, де можна ознайомитися із ремеслами предків.

Тематика табору щороку змінюється, цього року організатори вирішили познайомити учасників із цікавими моментами історії Угорщини в хронологічному порядку.

У таборі в рамках історичних презентацій діти можуть ознайомитися і з вбранням різних віків.

«У цьогорічному таборі більший акцент зробили на етнографічних цінностях Закарпаття», – повідомила етнограф Марґіта Кейс, головний організатор табору.

З цією метою до роботи табору долучилася народна майстриня Маріанна Профус, яка познайомила молодь із секретами ткацтва та прядіння, а також презентувала закарпатські особливості, Березькі ткані вироби, які вважаються гунґарікумами.

У рамках табору дітям показали і роботу з коноплями. Зокрема, як їх сіяли, збирали, сушили, товкли та плели. Учасники табору мали можливість виготовити справжнє полотно, як це робили наші предки.

TV21Ungvár/K. K., Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини