132717
09:18 10.072022

У Берегові завершив роботу другий поетичний дитячий табір

Життя 2200

Протягом 4-9 липня на базі Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ діяв поетичний табір, організований Благодійним фондом «ҐЕНІУС» удруге.

Протягом п’яти днів тривання табору заняття з дітьми проводили акторки Закарпатського обласного угорського драматичного театру Наталія Ґал та Дора Монуш і викладач Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Крістіна Кудлотяк.

«Цьогоріч поетичний табір вдалося реалізувати вдруге. Долучилося до його роботи чимало дітей і підлітків. Це вчергове підтверджує, що це варто робити, що є діти, які люблять поезію», – повідомила журналістам на урочистому закритті директор БФ «ҐЕНІУС» Наталія Вараді.

З нагоди Року пам’яті Шандора Петефі протягом роботи табору в фокусі були вірші відомого угорського поета, але вивчали на заняттях й іншу поезію.

«Діти були дуже милими та активними, і я, як акторка, дуже рада, що є молодь, для якої важлива поезія. Я завжди намагаюся навчати і техніці мовлення, декламації. На жаль, невиразне мовлення – дуже поширена проблема сучасного суспільства, діти часто не розуміють, наскільки важлива артикуляція навіть у повсякденному житті», – розповіла Наталія Ґал.

Крістіна Кудлотяк займалася з дітьми вправами, які сприяють виразному читанню та розставленню відповідних акцентів.

«Я вважаю дуже важливим, щоб діти вміли читати виразно вірші, з інтонацією, а не «співати» їх. Я намагалася надати ключові слова, які допомагають виразно читати. Крім того, важливо розуміти передавати і зміст твору. Ми вчилися знаходити баланс протягом занять», – повідомила педагог.

За словами Дори Монуш, позаду надзвичайно цікавий тиждень. Каже, її насамперед цікавило те, як діти обирають вірші для читання. Відтак, зрозуміла, що молодшим цікаві ігрові вірші, а більш старшим – рядки на любовну тематику. «Я намагалася звернути їхню увагу на те, що вірш – це майже завжди малюнок, і якщо вони бачать малюнок за рядками, то відчувають, який настрій передає певний вірш. Менші намалювали, як відчувають те, про що читають», – розповіла акторка.

До урочистого закриття табору долучилися і батьки дітей, яких привітала Наталія Ґал. «Поезія — це музика душі, — розпочала вона і продовжила, – Щоразу, коли я зустрічаю молодих людей, які люблять поезію, переконуюсь, що нічого не втрачено. Бо поки є така молодь, яка має в душі поезію, хоче донести це до глядача, ми маємо радіти».

Відтак, діти в рамках невеликого виступу представили вивчене протягом тижня, різноманітні техніки та практики декламування.

Ми попросили і дітей поділитися враженнями.

«Я вперше у такому таборі. Протягом тижня ми багато гралися та навчалися. Я багато дізналася про поезію, комунікацію та артикуляцію. Я також знайшла нових друзів, чому дуже рада. Я здобула багато знань, які буду використовувати, щоби покращити свій словниковий запас. Я вважаю, що це найкращий табір з усіх, в яких я коли-небудь була», – повідомила Петра Фазекаш із Берегова.

А Барбара Філе вважає, що вірші – це вираження наших емоцій. «Я вже брала участь у кількох декламаторських конкурсах, де мене часто хвалили, казали, що я маю до цього хист, і це було для мене стимулом долучитися до такого поетичного табіру. Тут я також отримала поради, як бути більш упевненою, як користуватися своїм голосом. Я дуже рада, що змогла взяти участь у ньому», – додала дівчина з Берегова.

(CsA/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини