132705
14:40 9.072022

Випускникам Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту вручили дипломи

Життя 2512

8 липня у Берегівській реформатській церкві відбулася церемонія вручення дипломів Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, під час якої документ отримали 83 випускники.

На початку урочистостей присутніх благословили представники історичних церков, висловивши напутнє слово до випускників.

«Позаду в нас особливий і визначальний період: ковід, онлайн-навчання, закриття, війна. Разом ми зіткнулися з проблемами, які зазвичай не є частиною шкільних вражень. Ми не так це планували. Ці роки були сповнені боротьби, але ми боролися не лише за знання та хороші результати на іспитах, але й за збереження», – зазначила під час святкової промови директор Фахового коледжу Каталін Шовш. «Попри всі труднощі, можемо бути вдячними, адже цього року відзначаємо більше відмінників: десятеро студентів нагороджені подяками за відмінні результати в навчанні», – додала директор.

Заступник Держсекретаря з питань національної політики Угорщини Пейтер Сіладі, у свою чергу, наголосив: «Одна з найважливіших цілей – щоби угорці залишилися угорцями на Закарпатті, а для цього необхідно зберегти та підтримувати освіту».

Він назвав відрадним, що, незважаючи на воєнну ситуацію, нині церква заповнена, а 83 випускники отримали дипломи. Політик звернув увагу на те, що Угорщина підтримувала і надалі підтримуватиме закарпатських угорців, а також українських біженців. Наразі до Угорщини прибуло понад 830 тисяч біженців, які отримали матеріальне забезпечення. Крім того, Угорщина долучиться і до відновлення України. «Угорщина зацікавлена ​​в тому, щоб Україна була суверенною, врівноваженою, демократичною правовою державою, де б національні меншини, зокрема, закарпатські угорці, жили у безпеці та в мирі на своїй батьківщині. Тому Угорщина підтримала надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС», – наголосив він.

«Сподіваємося, що після закінчення війни, під час євроінтеграційного процесу України спільно ми зможемо впорядкувати відновлення прав закарпатської угорської меншини у задовільний для обох сторін спосіб», – зазначив Пейтер Сіладі.

Після урочистих промов з альма матер попрощалися студенти, котрі декламували вірші та співали пісень. Відтак випускникам вручили документ про успішне завершення навчання.

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, звертаючись до випускників, підкреслила: «Нині йдеться про прощання, але це прощання не остаточне». За її словами, після Фахового коледжу на всіх чекають в інституті, де є можливість для подальшого розвитку. Щодо подій у країні, очільниця вишу наголосила: «Досі нам завжди допомагав Всевишній. Адже з 2019 року студентам довелося пройти важкий шлях, через пандемію та війну, щоби завершити навчання». «Багато хто вже зневірився, що це вийде. Але з нами Бог! Сподіваюся, що ви це також відчули та будете нести це далі», – додала Президент інституту.

На завершення урочистостей випускників благословили представники історичних церков.

(ve/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах